След като преди два дни ви информирахме, че ако сте имали неблагоразумието да си купите от Лидл картофи 2,5 кг в мрежа L 3601, все още имате възможност да ги върнете до днес, 23 септември, и нарекохме картофите "отровни", от Лидл България получихме официално становище. От там твърдят, че публикацията ни за отровни картофи не е вярна и не отговаря на реалната ситуация. 

Твърдението идва след като самата верига признава, че тестване на продукта е показал завишени стойности на пестицидния остатък хлорпирифос, поради което производителят не може да гарантира пълната безопасност на партидата.

"Тъй като не може да се изключи риск за здравето на потребителите, не се препоръчва консумацията на този продукт", написаха от самия Лидл.

А какво е хлорпирифос? Поровихме се и вижте какво открихме:

Пестицидът хлорпирифос може да увреди мозъка на новородени, ако майките им по време на бременност са консумирали третирани храни. Препаратите за растителна защита, които съдържат активното вещесво, са „най-опасните пестициди, за които някога сте чували“, съобщава EUObserver, позовавайки се на становища на експерти от ЕС. Според тях няма приемлива доза, за да се избегне мозъчно увреждане.

Хлорпирифос е фосфорорганичен пестицид, разработен в САЩ през 60-те години на ХХ век и одобрен на ниво ЕС през 2006 г. Осем европейски страни обаче са забранили или никога не са разрешавали използването му: Дания, Финландия, Германия, Ирландия, Латвия, Литва, Словения и Швеция, но третираната храна достига до потребителите чрез внос от страни, където използването на хлорпирифос е разрешено.

Сегашното одобрение на пестицида изтича през 2020 г., но в безпрецедентно изявление Европейският орган по безопасност на храните (EFSA) обяви, че той не отговаря на критериите за подновяване на одобрението, тъй като и хлорпирифос, и хлорпирифос метил “могат да навредят на неродените деца” и да причинят след време аутизъм.

“Хлорпирифос е невротоксин, който влияе върху предаването на сигналите между нервните клетки. Общоприетото мнение преди години е било, че пестицидът изчезва бързо от околната среда и засяга хората в много малка степен. Постепенно се разбра колко е вредно”, казва професор Кетил Хилланд от катедрата по биологични науки в Университета в Осло.

Така че... колкото и да не се нрави епитетът "отровни", който сме "залепили" към картофите със завишени стойности на пестицидния остатък хлорпирифос, не виждаме по-подходящ от него. Що се отнася до реакцията на веригата да изтегли от магазинната мрежа незабавно компрометираната стока, това заслужава уважение и точно по тази причина сме публикували целия призив на Лидл към хората, които вече са си закупили от "неподходящите" картофи, преди да бъдат изтеглени. Публикували сме и извинението на веригата към потребителите.

Що се отнася до това дали продуктът се е предлагал на промоция от веригата, или е бил част от постоянния асортимент, честно казано, не виждаме какво точно променя този факт. Но за да сме коректни, ще уточним - вредните картофи не са били на промоция. Което не ги прави по-малко опасни, нали? (Старателно избягваме думата "отровни"!)

Лидл пусна отровни картофи на промоция! Сега зове: Не ги яжте! СНИМКИ

Ето и официалното становище от ЛИДЛ БЪЛГАРИЯ, публикуваме го без редакторска намеса:

Във връзка с Ваша публикация „Лидл пусна отровни картофи на промоция! Сега зове: Не ги яжте! “ от 21 септември 2020 г., бихме искали да заявим, че твърдението за отровни картофи не е вярно и не отговаря на реалната ситуация. С настоящето Ви информираме, че изтеглянето на количества от продукт картофи в разфасовка от 2,5 кг, в мрежа с партиден номер L 3601 е проведено напълно законосъобразно, още в началото на месец септември (7-9 септември 2020 г.) и е предприето проактивно и самоинициативно от страна на веригата, с цел максимално да защити безопасността и здравето на потребителите си. В допълнение, бихме искали да отбележим, че продуктът не се е предлагал на промоция от веригата, а е бил част от постоянния асортимент – факт, който отново е грешно интерпретиран във Вашата публикация.

Лидл България има много стриктни политики, процедури и инструкции по отношение на контрола на качеството и защита на потребителите. В тази връзка компанията регулярно изследва по собствена мониторингова програма и за собствена сметка, в независими акредитирани лаборатории, с честота основана на анализ на риска, партиди от плодовете и зеленчуците, които предлага, за над 600 пестицидни остатъка. Ако изследванията покажат резултат извън определените от нас норми, които искаме да подчертаем, че надвишават законово регламентираните, съответните количества не стигат до потребители или се изтеглят от магазинната мрежа незабавно. В конкретния случай става въпрос за продукт, при който са регистрирани завишени нормативни лимити в една партида (пестициден остатък хлорпирифос с нормативен лимит 0,01 mg/kg) и тя беше иззета от пазара, съгласно изискванията на Европейския приложим регламент. Допълнително с цел превенция и защита на нашите потребители също така беше изтеглено цялото количество продукт от съответния доставчик и са информирани надлежно всички заинтересовани страни – както компетентните институции, така и потребителите. Бихме искали да подчертаем, че това е практика, която демонстрира високата отговорност и коректното отношение, с което винаги подхождаме към своите клиенти. Затова смятаме, че подобни интерпретации и публикации с неверни твърдения са не само некоректни, но и тенденциозни.

Регулярните изследвания и превантивните мерки (като такава мярка към настоящия момент вече не се работи с този земеделски производител), които Лидл България предприема за защита на безопасността на потребителите, са поредното доказателство за отговорността на компанията по отношение на качеството на продуктите и грижата за потребителите. От стъпването си в България компанията е доказвала многократно и продължава да доказва с всички свои действия, че е отговорна, прозрачна и винаги работи с грижа и мисъл за потребителите и обществото. Бихме искали да Ви уверим, че държим да сме прозрачни в отношенията с нашите клиенти и целта ни е винаги да им предоставяме коректна информация за продуктите, които предлагаме. Затова приемаме публикации, съдържащи открояващи се некоректни квалификации като опит за въвеждане в заблуждение на потребителите, уронване на престижа и търговската репутация, умишлено злепоставяне в публичното пространство и непозволено увреждане на името както на Лидл България, така и на българските производители.