Колкото и да се предпзвате винаги има шанс да се заразите с COVID-19. Може и да е минимален, но съществува. А това понякохга може да стане по начин, който едва ли сте предвидили.

Въпреки че много хора в цял свят вече спазват ограниченията за излизане и самокарантиниране, коронавирусната инфекция все още не спира да се разпространява. Темповете, с които пандемията се разраства и взима жертви е тревожна. Въпреки спазването на съветите за носене на предпазна маска и миене на ръцете, това често не може да окаже 100-процентова защита от зараза. Защо?

Шансовете да се заразите с COVID-19 са налице въпреки спазването на препоръките на здравните власти. Това е така, защото има и много косвени начини да се докоснете до заразата и тя да предизвика инфекция в организма ви.

Ето някои от тях.

Използвате обществена тоалетна

Ако се налага да излезете навън да купите храна или лекарства, или няма как да останете вкъщи, защото все още работите, и се наложи да използвате обществена тоалетна по разбираема причина, рискът да се заразите с коронавирус нараства. В местата за обществено ползване, каквито са тоалетните, повърхностите не се почистват след всеки ползвател. Това автоматично ги прави опасни.

Ползвате асансьор

Замислете се колко често персоналът, обслужващ дадена сграда или жилищен блок почиства и дезинфекцира бутоните и дръжките в асансьорите. Отговорът е очевиден и той е достатъчно основание да спрете да ползвате тези удобства във време на пандемия. Повърхностите им се докосват от много хора всеки ден и не знаете кой от тях е носител на инфекцията, пише az-jenata.bg.

Ползвате обществен транспорт

Можете да се заразите с коронавирус и в обществения транспорт, въпреки че носите предпазна маска и ръкавици. Това е така, защото всички повърхности са споделени, а пространството е прекалено малко, което означава, че ако болен човек стои в близост, достатъчни са около 15 минути вирусните частици от него да стигнат до вас.

Пускате брада

Мъжете, които пускат брада, също са с потенциален повишен риск от косвена зараза с ковид или друг вирус, защото тези частици и фини аерозоли летят във въздуха, съответно полепват по различни повърхности. Брадата на лицето на мъжете също може да бъде засегната, а това е лесен вход към устата и носа за бацилите.

Дълги нокти

Подобно на брадата на мъжете, женските нокти също са начин коронавирусът да навлезе в организма ни по косвен път. Дългите маникюри са по-трудни за поддръжка и почистване от късите нокти. Затова и вероятността вирусни частици да се задържат по тях задълго е по-голяма.

Пазарувате в големи вериги

Колкото по-голямо е пространството, в което влизате, толкова повече хора би могло да има в него въпреки мерките. Тези хора докосват продуктите, повърхностите, кихат, кашлят. Рискът от зараза по време на пазаруване е малко по-малък, ако го правите в малко магазинче, в което не влизат много хора едновременно.

Отивате в болницата

Ако по някаква причина се наложи да посетите болнично заведение, това също повишава риска от зараза за вас. Разбираемо е предвид факта, че всякакви хора влизат там в търсене на лекарска помощ. Много от тях не знаят с какво са заразени. Повърхностите в болниците се дезинфекцират щателно, но нито една мярка не дава 100-процентов резултат, когато много хора са наоколо.