Отделението по неонатология в УМБАЛ "Свети Георги" в Пловдив получи два скъпоструващи апарата, дарени със средства от кампанията "Българската Коледа". Единият е за неинвазивна дихателна поддръжка при бебетата, а другият - за неинвазивно определяне на кръвните газове.

В периода след раждането дихателната недостатъчност е една от основните патологии, заяви пред TrafficNews началникът на отделението по неонатология проф. Мая Кръстева. В част от случаите на дихателна недостатъчност лекуването се осъществява с апаратна вентилация, а в случаите, където тя е по-леко изразена, децата имат нужда от подпомагане и затова тези апарати са изключително необходими, коментира специалистът. Апаратът, които е свързан с неинвазивното определяне на кръвните газове, ще способства за намаляване на броя на инвазивните манипулации. Така лекарите ще могат да правят мониторинг на промените на кръвните газове и да ги ориентират за състоянието на детето, както и да ги насочат към адекватните мерки, които трябва да се предприемат.

В много от случаите апаратурата, с която недоносените деца се лекуват, е скъпоструваща и болниците не могат да си я позволят. Помощта, която идва от дарителската кампания "Българската Коледа", е подкрепа както за болницата, така и за лекарите, защото чрез тази апаратура се създават условия за подобряване на диагностичната и лечебната работа. В отделението по неонатология в УМБАЛ "Свети Георги" това е изключително важно, тъй като лекарите не могат да осъществяват вербален контакт с пациентите си. Те много бързо трябва да се ориентират за здравословното състояние на недоносените бебета, както и бързо и адекватно да вземат решение за установените нарушения след раждането.

В България все още има висок процент на преждевременни раждания. Това съставлява повече от половината от децата, които се лекуват в интензивните сектори на болниците. Важна стъпка в този аспект е да се намали броят на инвазивните манипулации след раждането, заяви проф. Кръстева. В случаите, в които това е възможно, намаляването на тези процеси подпомага за по-бързото възстановяване на недоносените деца, оздравителния процес и престоя им в лечебните заведения.

Процентът на недоносените деца в страната през последните години остава непроменен - около 11-11,5%. Паралелно с това намалява и броят на ражданията - с близо пет хиляди всяка изминала година. В УМБАЛ "Свети Георги" процентът на недоносеност е около 10-10,5%. Тук са съсредоточени случаите на патология на бременността и е нормално да има един такъв висок процент, подчерта проф. Кръстева. Специалистите отбелязват тенденцията, че недоносените деца са все по-малки като размер има промяна в структурата на недоносеност.

Оживяването на едно преждевременно родено бебе под 1000 грама изисква огромни усилия, висок професионализъм и квалификация от неонатолозите и другите медицински специалисти. Заедно с това се изисква и необходимата апаратура, защото тези фактори са зависими един от друг. Няма как един резултат да бъде постигнат само с професионализъм, ако не се разполага със съвременната високоспециализирана техника. А ако няма подготвени кадри за работа с нея, дори и да я има в наличност с тази апаратура, няма да се постигне желаният ефект. Освен да спасят живота на бебетата, неоналотозите се стремят и да им осигурят добро развитие в следващите възрастови периоди.

Благотворителната инициатива "Българската Коледа" съществува вече 17 години. На практика тя обединява желанията и усилията на обществото и гражданите да помагат на болните деца, да помагат с набирането на средства, които се разпределят в няколко направления. Една част от даренията отиват за закупуването на животоспасяващи медикаменти за деца с хронични заболявания, друга част отиват за подпомагане на деца, които имат нужда от рехабилитация или имат нужда от закупуване на помощни средства. Това е една непосредствена помощ на нуждаещите се семейства. Друга част от тези средства, които се набират ежегодно, отиват за закупуване на техника за болниците. Подборът на апаратурата е съобразен с нуждите на всяка една болница, с кадрите, които работят в нея, натовареността на отделенията, както и броя на пациентите, които преминават от там.