От 1 март се предвижда разпространението на печатни издания в страната се поема от „Български пощи“ ЕАД. Това става след затварянето на Lafka и преустановяването им на тази дейност.

Това стана ясно по време на редовното заседания на Министерския съвет.

По време на днешното правителствено заседание министър Росен Желязков посочи, че тази дейност ще се дотира от бюджета, тъй като е на загуба.

Транспортният министър Росен Желязков заяви пред премиера Бойко Борисов, че е провел среща с издателите, за да изяснят неяснотите около разпространението на вестници и списания.

„Български пощи“ ще бъдат разпространителят в ситуацията, в която досегашният разпространител е заявил, че ще преустанови дейността си. В момента на пазара няма друга компания, която да може да изпълни този ангажимент, тъй като той генерира дефицит“, отбеляза Желязков.

Желязков обаче подчерта, че пощите разпространяват, но не продават вестници.

„Всяко едно печатно издание ще може да стига до сергията без посредник, въпреки че това ще ни струва дотация – ще даваме пари за тази работа, но ще осигурим на всички печатни издания равнопоставеност“, заяви още той.

По думите му в рамките на няколко месеца размерът на дефицита ще бъде анализиран, като разликата между приходи и разходи ще бъде поета от държавния бюджет по Закона за публичните предприятия като услуга от общ икономически интерес. Една от причините това да бъде възможно е, че „Български пощи“ ЕАД са 100% собственост на държавата.