„Ще се опитаме да постигнем социално облекчение за гражданите, като прехвърлим около 180 000 лева от общия бюджет на община Асеновград към този за сметосъбиране, сметоизвозване и депониране на отпадъци.“ Това съобщи кметът на града Христо Грудев по повод увеличаване таксата за битови отпадъци. Той припомни, че причината за наложената мярка е повишаване таксата от 57 лева за тон депониран отпадък на 95 лева за тон, на национално ниво.

Градоначалникът посочи, че ако преди години е била изградена компостираща и сепарираща инсталация сега нямаше да се налага увеличаване на таксата за смет. Но тъй като тази възможност е била пропусната от общината, сега държавата предприема мерки да принуди общините, които не разполагат с такова съоръжение, да го построят.

„С тези пари можеше да изградим детски площадки, тротоари или да ремонтираме различни обекти в Асеновград, но сега предпочитаме да ги вложим в дофинансиране на бюджета за такса смет, за да е социално поносимо за гражданите”, обясни доктор Грудев. Той допълни, че изграждането на компостираща и сепарираща инсталция ще отнеме доста време, но това ще доведе до реалното намаляване на този вид плащане от страна на гражданите.

Една от общините, която е успяла да се справи навреме и да постигне подобен резултат, а и вече съоръжението й да функционира, е Бургас. А целта на компостиращата и сепарираща инсталация е 50% от отпадъците да се обработят и да се върнат като ресурс обратно в промишлеността и енергетиката – стъкло, картон, пластмаса, желязо, биоразградим отпадък.