Съдът във Варна реши днес банковата служителка Невена Йорданова, която прати 1 млн. лв. по пощата на мъж, когото никога не е виждала, да остане зад рештките.

Как обаче се стигна дотук?

Историята започва да се разплита на 22 ноември 2019 г. Тогава в клон на банка във Варна установяват липса на 1 038 911 лева.

Следите водят към 38-годишната Невена Йорданова, специалист в отдел “Банкиране на дребно”. Привикана от ръководството на банката, тя признава за кражбата. След сигнал до прокуратурата и на 26 ноември жената е арестувана.

Невена създава впечатление на скромна жена и по нищо не личи, че разполага с крупни суми. Живее с родителите си в апартамент в центъра на Варна. От профила ѝ във фейсбук става ясно само, че обича пътешествията - публикувала е снимки от круизи до екзотични дестинации,

Виждат се кадри от Египет, Дубай и от стадион “Сан Сиро” в Милано, където през 2016 г. бе финалът от Шампионската лига между испанските грандове “Реал” и “Атлетико” - сбъдната нейна мечта. В някои от пътуванията Невена е придружавана и от родителите си.

Защо е изпратила 1 млн. лева по куриер на мъж, когото никога не е виждала? Какво е това - престъпление от любов или заплетена история с много пари, колети и 30 човека измамени.

Пред разследващите Невена казва, че съжалява за стореното. Откраднала парите заради призив за помощ от мъж, с когото се запознала в интернет.

Той се представял като Михаил, който “бил подгонен от лихвари”. По-късно се установява, че е Сергей Ивайлов Михайлов, от ромски произход, живеещ в монтанското село Мокреш. Той е сред заможните в селото - не работи, но носи дебел златен ланец.

От време на време наема сергия на Женския пазар в София. 29-годишният мъж живее в къща на края на селото, жителите на бедното село я водят за палат, пише "24 часа".

Невена решава да спаси мъжа от лихварите и започва да праща по куриерска фирма колети с пари в брой. Освен 1 млн. Невена и нейният баща изтеглили кредити, изпратили му и тях. Мъжът получил и влоговете на двамата ѝ родители.

Сергей обаче твърди, че е получил едва 15 000 лв. Дали е пратила всички пари по куриер, както жената твърди, не е доказано. На практика не е ясно къде са парите. Предполага се, че първият паричен колет е пратен около 1 януари 2018 г. На 21 ноември 2019 г. тегленето от чужди сметки спира.

Зам. окръжният прокурор на Варна Светлана Данева не изключва вероятността Невена да е имала съучастник, у когото да са парите. На 27 януари апелативната прокуратура повдигна обвинение за измама в особено големи размери на Сергей М. и му наложи мярка “парична гаранция” в размер на 10 хил. лева.

Това е къщата на Сергей в село Мокреш.
Това е къщата на Сергей в село Мокреш.

Три снимки - това е всичко, което Невена притежава от младия ром. Той има приятелка и две деца, с които живее в София. Не се знае дали Невена е знаела това.

На 26 ноември м.г. е претърсена къщата в село Мокреш. В метална каса полицаите намират 30 000 лв. в банкноти от 50 лв. Според бащата на Сергей парите са спестени от работата му като продавач на сергия на Женския пазар. Под легло в една от стаите са намерени ловна пушка и 18 патрона. Пред къщата били паркирани 9 луксозни коли, които са запечатани от полицията.

“Вероятният механизъм е следният: банковият служител, който е разполагал с достъп, е разпореждал средства от различни сметки към сметка на свой родственик, на когото е пълномощник. След това е правил ново разпореждане на тези пари към собствени сметки, откъдето вече ги е получавал”, обясни окръжният прокурор на Варна Красимир Конов.

Измамените вложители са около 30, сумите са различни - от 5000, 8000, 20 000 лева. Как точно Невена е правила подбор на сметките, не е ясно, нито е лесно. Специалисти предполагат, че е възможно това да са т.нар. спящи банкови сметки - такива, които вложителите не пипат с години.  

“Дърпането на парите е станало, когато служителката се е разпореждала с влога. Тя има право да внася, да тегли, да превежда по този влог. Тя обаче е трябвало да уведоми съгласно вътрешния ред на банката своя колежка, която да направи проверка”, коментира опитният адвокат Марин Марковски.

“Този вложител, който иска да направи превод, трябва да представи документ за самоличност. Той трябва да е там. Другата служителка трябва да провери, такъв е редът. Обаче не са го правили”, добавя адвокатът. Фактът, че тя не е познавала лично Сергей, озадачава всички.

При няколкото появявания в съда Невена пристигаше в тъмни дрехи, с дълга пусната върху лицето коса и голяма качулка на главата. В залата говори тихо и лаконично. Със сълзи на очи се разкая за стореното, помоли съда да бъде пусната и обеща да продължава да съдейства на разследването.

Ако бъде призната за виновна, тя ще получи между 10 и 20 г. затвор. Защитниците ѝ Александър Томов и Йордан Симеонов отказаха коментар на излизане от залата.

“Не мога да си представя как 1 млн. лева са били изпратени по куриер в пликове”, каза пред журналисти наблюдаващият прокурор Светлана Данева. Възможно е част от откраднатите пари да са скрити при съучастници.

Данева обяви, че цели 2 г. Невена е използвала обмислени действия при превеждането на парите, с впечатляваща изобретателност и при по-лека мярка за неотклонение може да се възползва от тези суми.

“Парите просто са скрити. Следата е скрита, и парите също. Най-интересният въпрос е, ако се скрият, заслужава ли си”, допълва адвокат Марин Марковски.