Въведеното извънредно положение заради коронавируса, ограничаването на свободното движение, прогнозирания пик на брой заразени около великденските празници, статистиката, че 80% от заразените "изкарват" вируса без или с много леки симптоми и на фона на споровете между щаб и медицински експерти за масово тестване и как то би било възможно все повече хора се чудят как да проверят дали са (били) болни, пише Дневник.

Как се тества за коронавирус?

За коронавирус се тества с PCR метод (полимеразна верижна реакция), като за целта се взема проба от нос, гърло или храчка. Според експертите неговите резултати са най-надеждни. Този вид тестове са препоръчани и от Световната здравна организация (СЗО). Резултатите от тях излизат до 48 часа след като е взета пробата. Според доц. Атанас Мангъров, който е инфекционист, ако пробата не е взета правилно, например ако не е от достатъчно дълбоко в гърлото, "PCR-ът няма да открие нищо".

За коронавирус се изследва и с имунофлуоресцентен тест за антиген, който също доказва съществуването на коронавируса в проба от гърлото. "Това е също бърз тест, който става за 10-15 минути и се използва основно за скрининг. Подобно на РСR тестовете с него се доказва, че болният отделя вируса и е заразен. Тези тестове у нас почти не се използват, защото няма необходим допълнителен уред", обяснява доц. Мангъров.

За коронавирус се изследва и с тест за антитела - за този вид тест се взема кръвна проба. Това изследване стана популярно като "бърз тест", защото резултатите излизат от няколко минути до няколко часа. Едните антитела, които се изследват, са имуноглобулин M (IgM) - ако ги има, означава, че инфекцията е от скоро. Другите антитела, които се изследват, са имуноглобулин G (IgG) - ако ги има, означава, че инфекцията е прекарана и човекът е оздравял. Ако има и двете (IgM и IgG), означава, че инфекцията е с давност 10 - 25 дни.