Една жена остана без съпруга си. И завинаги ще остане със съмнения. Каквато и да е истината за смъртта на българския моряк в Китай, неговите близки няма да намерят покой. Докато има подозрения, мистерия, неадекватни реакции на консули, служби и колеги... ще има съмнение. И много мъка...

Не знам дали си дават сметка всички тези, които по някакъв начин са свързани със смъртта на Георги Кьосев от Поморие, какво означава да почине мъжът ти и бащата на детето ти на хиляди километри от дома. Внезапно, без никакви индикации за влошено здраве. И да не можеш да го погребеш. И да не си сигурен, че смъртта му е настъпила по естествен начин. Да молиш за аутопсия, а корабната агенция да настоява да подпишеш документ за отказ. Да получиш смъртен акт - истинска пародия. Да усещаш недомлъвките на колегите на починалия си съпруг. Да разбереш, че някога - когато все пак коронавирусът се оттегли от сцената, ще получиш тялото на съпруга си, но... без сърце и мозък!

Къде са вашите сърца, господа от посредническата фирма и господа от фирмата корабособственик? Къде са вашите сърца, представители на застрахователя? И ще трепнат ли сърцата на българските власти, за да разровят този трагичен случай с БЪЛГАРСКИ моряк?

Ще поживеем, ще видим... Да, нищо няма да върне съпруга и бащата на Катя и Симона. Но поне душите им няма да се мъчат...

Припомняме, 53-годишният Георги Кьосев от Поморие почина при изключително мистериозни обстоятелства на китайския остров Жушан, а близките му три месеца не могат да разберат истинската причина за смъртта му.

Опечалената съпруга на Георги – Катя Кьосева даде гласност на случая, след като от 9 ноември м.г. води непрестанна кореспонденция с българската дипломатическа мисия в Шанхай и гръцката фирма, с която Георги е имал договор. До този момент обаче така и не получава конкретни отговори, а въпросите са все повече.

„За последно говорих с Георги на 9-ти ноември сутринта. Той се чувстваше много добре, каза, че е преместен на нов кораб, правехме планове да празнуваме Нова година. Не се е оплаквал от нищо. Няколко часа по-късно ми се обадиха от гръцката фирма, за да ми кажат, че е починал от… инфаркт. Съпругът ми беше здрав, наскоро бе преминал серия от изследвания. Той никога не е страдал от сърдечни проблеми. Останах озадачена. Поискахме от посредническата агенция и от застрахователите на корабособственика да се извърши аутопсия, но до този момент все още не са си предоставили никакви резултати“, разказа пред Флагман.бг Катя.  

От декември тя се опитва да прибере тялото на съпруга си, но и това се оказва невъзможна мисия.

Преди няколко дни са й съобщили, че ще пратят тленните останки на Георги Кьосев към България веднага след като се възстановят редовните полети от Китай, спрени заради коронавируса, но тялото щяло да е без сърце и мозък!

„Как ще направим аутопсия в България и установил дали е починал от инфаркт, след като няма да има сърце? Тези хора се гаврят с паметта на съпруга ми!“, гневна е вдовицата.

Тя разказва, че с нея се свързал и представител на застрахователя, но и той не давал достатъчно информация.

Били й изпратени и документи, чиято автентичност обаче е много съмнителна, увери се наш репортер. Смъртният акт, например, е напечатан на компютър и липсват каквито и да е реквизити, а т.нар. „протокол от разследването“ описва хипотетично ситуацията на кораба, но няма никакви доказателства, че това е документ от властите в Китай. Липсвала и информация, че поморийският моряк е сменил кораба часове преди смъртта. 

Подозренията на семейството на Георги са, че е станал жертва на трудова злополука. Те се съмняват, че в момента посредническата фирма и корабособственикът се опитват да прикрият важни обстоятелства около смъртта на Георги Кьосев.

Катя и дъщеря й Симона са разочаровани от отношението на генералния консул на България в Шанхай Димитър Пампулов, който по никакъв начин не им оказал почти никакво съдействие в разплитането на трагичната смърт на Георги Кьосев.

Видео: NOVA