Всички пътници да се тестват преди полет за COVID-19. За това настояват от Международната асоциация за въздушен транспорт (ИАТА). Според организацията това е единственият начин да се въобнови въздушният трафик на пасажери и да се избегнат карантините и затворените граници, които приземиха голяма част от самолетите през последните месеци.  

Спрямо миналата година международните пътувания са намалели с 92 на сто, отчитат от ИАТА.

„Това ще даде на правителствата увереността да отворят границите си без сложни рискови модели, които виждат постоянни промени в правилата, наложени на пътуванията", обясняват от ИАТА. Според тях новите правила биха върнали и много от заетите в самолетните компании и свързаните с въздушния транспорт професии обратно на работа.

Споpед представителите на ИАТА тестването не само, че няма да струва твърде скъпо, но и ще спре продължаващият икономически срив на сектора. Тестването на всички пасажери ще е добре и за туристическия сектор. От ИАТА подчертават, че глобалната икономическа криза и уволненията в авиационния сектор ще продължат, ако индустрията, от която зависят най-малко 65,5 милиона работни места в света, се срине, преди пандемията да приключи, пише "Труд".

Авиационният сектор очаква да отчете поне 80 млрд. долари загуби за индустрията през 2020 г. в резултат на мерките за ограничаване на пътуванията.