15 военнослужещи с положителни проби за COVID-19 са онстатирани в асеновградското военно формирование. Един от тях е настанен в пловдивска болница с леки симптоми. Останалите са на домашно лечение, а контактните лица на всички заразени са изолирани.

Другото голямо огнище е шивашки цех в град. Това съобщи Общинският оперативен щаб за превенция и борба с коронавируса.

Кметът на града доктор Христо Грудев заяви, че заболяването е сериозно и всички трябва да пазят себе си и околните. 15 са новите случаи в общината.

Общо 362 са случаите от началото на пандемията досега. През последните две седмици заразените са 178. За същия период са били хоспитализирани 31 души, а четирима са починали. Инспектори на здравната инспекция съобщават, че често се случва пациенти, които си правят PCR тест, да предоставят недостоверна информация. Така, обявявайки грешен телефонен номер или адрес, полицейските и здравните служители срещат трудност при откриването им, за да им бъдат връчени предписания.

От щаба в Асеновград призовават гражданите да бъдат коректни, когато дават данни, за да не се губи време и да излагат на риск себе си и контактните им лица.

В ромския квартал „Лозница“ в Асеновград за последните две седмици няма случаи на заболели от коронавирус. Обстановката там е спокойна, като медиатор непрекъснато следи за спазване на противоепидемичните мерки сред населението.

Някои от училищата в община Асеновград вече са преминали на дистанционно обучение. Констатирано е, че отсъствието при по-малките е в рамките на минималните стойности.

Директори на училища уверяват, че мерките се изпълняват стриктно. Независимо че ученици не посещават учебни занятия присъствено, се прави дезинфекция на помещенията.

В РУ – Асеновград няма констатирани заразени с COVID-19 полицейски служители. Изследвани с PCR тест са 15 души, като всички са с отрицателен резултат.

В пожарната на Асеновград има един карантиниран служител, който е контактен на заразено лице.