След като видяхме какво се случи в градините и яслите, горе-долу бяхме наясно каква ще е ситуацията в училищата. Няма как да ги направим светли острови без проблеми, без възможност да се предава вирусът. Това заяви главният държавен здравен инспектор доц. Ангел Кунчев.

По думите му случаите на това заболявания на деца под 15 години са много малко. „Тръгването на училище не променя начина на живот. Детето ще бъде и в мола, и навън, и в училище“, коментира още той.

По повод скептиците и как се борят с хората, които приемат коронавируса за измислица, Кунчев заяви: „Продължаваме да казваме истината. Има толкова много изобилие от данни, цифри, факти и от други страни“.

„Тази седмица достигнахме пика от 300 000 за 1 ден. Израел затвори държавата, а ние спорим дали трябва да носим или не маска. Учудващо е, че въпреки това ние сме на едно относително ниско ниво на заболеваемост, посочи доц. Кунчев.

Според него в момента има прекрасната почва за фалшиви новини и теории на конспирацията. „Като процент на хората, които отричат фактите, сме на едно от първите места. Така беше и преди години с ваксините и сега виждаме ефектът", каза гневно доц. Кунчев.

„Голямата част от мълчаливото мнозинство прави каквото трябва. Ние нямаше да може да постигнем това, ако нямахме подкрепа. Но всички хора, които говорят и по телевизии, и в интернет, създават едно масово впечатление за недоволство“, заяви още той.

Според него ситуацията с медицинския персонал и РЗИ и много тревожна. „Ако това нещо продължи още година аз силно се притеснявам, че няма да успеем да продължим с това темпо“, заяви той.

Доц. Кунчев иска удължаване на извънредното положение! Ще има ли нови мерки?