Председателят на Народното събрание Цвета Караянчева изненада с посещение в Пловдив, откривайки Фолклорния фестивал „Народен събор"
 
Районният кмет на Тракия Костадин Димитров също приветства присъстващите и подчерта, че е щастлив и развълнуван от звука на гайдите, огласящи парка. Той припомни, че това е 5-тото издание на събора.
 
Народният събор в пловдивския парк „Лаута“ е нагледен урок по родолюбие и преданост към нашите традиции и обичаи, отбеляза при откриването на фолклорния фестивал председателят на Народното събрание Цвета Караянчева.
 
Днес Пловдив е сцена на дарования от цяла България, пъстра черга от гласове, мелодии, стъпки и шевици, въртележка от звуци и движения, звън на родопски чанове, кукерски маски, обреди, наричания, занаяти, заяви Цвета Караянчева. Тя подчерта, че тази палитра от багри и ритми не може да остави никого равнодушен, защото тя е в кръвта ни, защото тя ни сплотява и ни държи.
 
Председателят на Народното събрание подчерта, че нашият фолклор, събиран през вековете и предаван от поколение на поколение, е съхранил народа ни в най-смутните исторически времена. От този бистър кладенец народът ни е черпил сила, вяра и вдъхновение, посочи Цвета Караянчева и добави, че и днес той ни спасява от тъгата, от унинието, от колебанията дали сме достойни за предците си.
 
Цвета Караянчева поздрави кмета на район „Тракия“ Костадин Димитров и организаторите на петия Народен събор в Пловдив и им благодари за усилията, които са вложили той да се проведе, въпреки пандемичната обстановка.

Пловдивчани се потапят днес и утре в духа на българските традиции, а организаторите приканват всички, които имат възможност, да бъдат облечени в народни носии.
 
Трите сцени в парк „Лаута“ ще посрещнат изпълнители от цяла България. Част от програмата на фестивала ще бъдат ансамбъл „Тракия“, гайдарски състав „Големите гайди“, представителен ансамбъл и оркестър към АМТИИ – гр. Пловдив, Здравко Мандаджиев, оркестър „Пловдив“, оркестър „Феникс“, гайдарски състави от Чепеларе и Момчиловци, ансамбъл „Седенчица“, комитет „Родолюбие“, комитет „Традиция“, ансамбъл към УХТ – гр. Пловдив, солистът на БНР Любомир Петов и гайдарят Стефан Янев и още много читалища, училища, пенсионерски клубове и самодейци от цялата страна.
 
Фолклорният фестивал „Народен събор Пловдив“ е важна част от културния календар на общината. Всяка година повече от 30 000 души наблюдават богата му програма, която се представя на три сцени на открито в парк „Лаута”.