Васил Левски е роден през 1840-а година, а не както досега се възприема през 1837-а. Това показва открит наскоро документ сред османските архиви в Истанбул. Ако се възприеме новата дата на раждане на Дякона, ще означава, че той е обесен на 33 години, а не на 36 г.

Данните са от регистър на мъжкото население в Карлово, стана ясно от думите на преподавателя в софийския университет "Св. Климент Охридски" проф. д-р Пламен Митев. В Стара Загора той обясни, че документът е бил открит от неговия колега, работещият сега във Виена Григор Войков, пише "Телеграф".

Двамата подготвят  обстойна научна публикация, която предстои да излезе в края на годината. Регистърът проследява мъжкото население в Карлово през периода от 1833-а до 1844-а. 

Името на Васил Иван Кучев се появило през 1840-а, на практика е първият и единствен досега писмен документ, позволяващ на историците на стъпят на "здрава основа" при изясняване биографията на Дякона.

Проф. д-р Митев припомни, че датата 18 юли (6 юли стар стил) 1837-а се появява години след Освобождението, тя е съобщена от първия братовчед на Левски Васил Караиванов (1847-1933) и е популяризирана от Стоян Заимов през 1895 година, тази дата е била дадена с много условности.

Според друга теза, че Левски се замонашва в манастира край Сопот през 1858 година и тогава би трябвало да е роден през 1843-а.