Жена сподели във Facebook за нов вид измама. Въпреки че - ако се съди по коментарите под поста, измамата не е толкова нова - и други хора са се опарили по подобен начин. Ето какво написа жената:

"Имам обява в Bazar.bg за продажба на бебешко легло. Преди няколко дни с мен се свърза жена, представяйки се за Аманда Филип от Словения, и пожела да вземе креватчето. Каза, че ще го плати с PayPal. И тук започва една кратка кореспонденция уж с PayPal с имейли.

 

Те твърдят, че въпросната жена е превела сумата плюс още 120 лв. за разноски, но следват няколко стъпки до превода на парите в моята сметка. Първа стъпка, втора стъпка... и така до това, че ме препращат към сайт, от който трябва да закупя с моя дебитна или кредитна карта биткойнти на стойност 120 лв., и тогава цялата сума от Аманда Филип ще бъде приведена на моя сметка.

Разбира се, аз отказах, но знам, че не съм единствената, при която се пробват, защото в един от имейлите от уж "PayPal", се обърнаха към мен с мъжко име. Съжалявам, стана доста дълго, много се чудех дали да го разкажа, но ако предотвратя дори един измамен, за мен има смисъл. Прилагам снимка на измамницата."

 

Оказва се, че измамницата се е пробвала и другаде:

"Здравейте, и мен се опита да ме измами по същата схема за бебешка колочка. Пуснах рапорт до Paypal и Viber. Въпросната дама беше много нагла и настоятелна. Имала съм подобен случай и в САЩ, затова ако продавате или купувате в чужбина, най-сигурно е разплащането в Paypal, защото гарантират парите ви и ако има проблем, ви ги възстановяват до 30 дни", написа друга потребителка на социалната мрежа.

Така че - внимавайте! Лампичката трябва да ви светне дори само заради това, че някой "от чужбина" иска да купи нещо толкова прозаично като бебешко легло или бебешка количка (не са уникални български експонати все пак!). Най-добре не отговаряйте на такива мейли, блокирайте адресите и докладвайте самите съобщения.