Глоба за лекаря, издал фалшивия болничен, и за служителя, който го е поискал. Това предложи Васил Велев, председател на Асоциацията на индустриалния капитал в България (АИКБ), за да се спре, както той я описа „кражбата“ от фондовете за обществено здраве.

„При установени нарушения, трябва да има санкции. Не може единствената санкция да е това, че няма да се изплати периодът на болничния лист“, каза Велев, но допълни, че това е само идея и разговорите не са стигнали дори на етап всички заинтересовани да се съгласят, че трябва да има такива санкции, пише Труд.

Проблемът с болничните листове е в заключителен етап, като през седмица темата ще бъде обсъдена на Съвета за тристранно сътрудничество с конректни от работодатели и синдикати предложения за ограничаване на злоупотребите, каза Велев.

Другото предложение на АИКБ, свързано с болничните, е при издаването му работодателят да го получава на момента, онлайн, а не след представянето му от служителя.

Той говори пред журналисти по време на срещата „Актуални възможности и необходими действия в подкрепа на българския бизнес“, която се провежда днес в София. Приоритетите са свързани с преодоляване на недостига на човешки ресурси, ускоряване на реформите в образователната система, с акцент върху професионалното образование, ускорено изграждане на електронното управление, реформата в сектор „Енергетика“ и други.