7 автомобила с 20-ина инспектори от пловдивската агенция по безопасност на храните влязоха в асеновградската птицеферма и искат да унищожат 174 000 кокошки носачки.

"В момента е страшна разправия. Искат документи и напират да избиват здрави птици", разказаха работници, съобщи 24plovdiv. Предприятието е известно с щастливите си кокошки. Причината за изтребването според БАБХ е наличие на птичи грип.
Шефката на предприятието Андреана Павлова е категорична, че такъв няма. Тя твърди, че заразата е била ликвидирана преди месец и всичко е дезинфекцирано.

"Проблемът отдавна е отстранен, мина и карантината", допълват от птицефермата. Работниците са настръхнали, защото близо 100 души ще останат без препитание.

Фирмата е наела адвокати, които в момента се опитват да спрат избиването. Павлова недоумява на какво се дължи рязката промяна в отношението на инспекторите. Преди време именно те ги уверили, че ще им окажат съдействие, за да спасят птицефермата. Сега обаче били непреклонни, че трябва да бъдат избити 4 халета със 174 000 кокошки.

От Агенцията по безопасност на храните все още не са изпратили позиция по въпроса.