Протестиращите срещу изграждането на нов жилищен комплекс в Кючука, които днес имаха среща с кмета на Пловдив Здравко Димитров, прехвърлиха протеста си в района на т.нар. Юбилеен блок - ябълката на раздора. В този момент около 50 - 60 души са се събрали на бул. "Н. Вапцаров" и нарочно пресичат пешеходна пътека със скоростта на костенурка.

Своеобразният протест - освен че учуди всички шофьори, които са принудени да спрат и да чакат по 10 минути, за да се извърви върволицата, направи такава тапа, че районът в периметър от почити километър вече е тотално задръстен. 5 полицейски коли са на мястото, за да въдворят ред, още повече че за този начин на протест хората очевидно нямат разрешение и бяха предупредени от полицаите, че това е гражданско неподчинение.

Явно пловдивчани са решени на всичко, за да спрат строежа на поредната жилищна кооперация в междублоково пространство, чието разрешение е издадено на 14 януари 2019 година. По-рано днес повече от час продължи срещата между кмета на Пловдив Здравко Димитров и протестиращите. Хората от район „Южен“ представиха проблемите си пред градоначалника и поставиха всичките си искания. По време на срещата стана ясно, че ще се проведе тристранна среща между кмета, протестиращите и инвеститора - фирма "ПИМК" в понеделник.

Според кмета на Пловдив проблемът е наследен от години и сега излиза наяве. Оказва се, че до 1995 година теренът е бил пригоден за строеж на детска градина. След това се променя неговият статут, като е предвиден за комплексно застрояване. През 2005 година обаче действащият план е бил изменен и теренът е преобразуван за жилищно строителство.

„Не сме били уведомени, че там ще се строи. Никой не ни е питал, нито са били правени събрания на етажната собственост. Сезирали сме специализираната прокуратура и се надяваме строежът да бъде стопиран до изясняване на случая“, заяви Димитър Колев, председател на Инициативният комитет, бранещ терена.

Хората са категорични, че няма да остават така и ще продължават с протестните си действия, докато бъдат чути.