След като от няколко дни директорката на станалата печално известна с разразилия се скандал в нея ДГ "Мир" в Пловдив - Светлана Джаникян, си седна пак на стола, конфликтът между нея и група родители избуя с нова сила. Този път той е "гарниран" с плакати, които бяха сложени снощи по тъмно на оградата на детското заведение.

"Искаме мир в ДГ "Мир"! И "Обещахте оставка" са красноречивите надписи, които родителите са провесили. Посланието им е ясно - мир в ДГ "Мир" може да има само ако директорката подаде обещаната оставка.

Припомняме, мирът беше нарушен в края на октомври миналата година, когато родители на 5-годишно момченце се оплакаха, че то системно е наказвано – да стои на стол, да не закусва с връстниците си и... да мие тоалетните. Други родители междувременно организираха своеобразно събрание в подкрепа на детската градина и на персонала, твърдейки, че всичко, което се случва, е инициирано от директорката на детската градина, която иска да се освободи от част от персонала. 

Тогава зам.-кметът по образование Стефан Стоянов обясни, че в Общината са се получили и жалби от персонала срещу директорката Светлана Джаникян, че се държи лошо. Според работещите в детското заведение за 2 месеца, откакто тя е директор, са напуснали петима души. Самата директорка внезапно се разболя и беше болна до 6 януари, когато отново се е върнала на работа с... връчени предписания и резултати от проверката на Община Пловдив. Сега тя трябва най-после да даде обяснения, и то писмено, по скандала - нещо, което избягваше цели 2 месеца.

Междувременно родители на възпитаниците от ДГ „Мир” депозираха отворено писмо до Министерството на образованието и до премиера Бойко Борисов. Написаха обръщение и до самата Джаникян. В него те обясниха на директорката, че тя "няма професионалните качествата, изисквани за заемането на поста директор" и затова те считат, че тя следва да освободи тази длъжност.

"Но всички ние помним Вашите думи и обещанието, че ще си подадете оставката! Имате шанс поне веднъж да постъпите достойно и да спазите думата си, дадена пред 30 свидетели!", написаха тогава родителите. 

Очевидно сегашните плакати са визуализиране на тезата им и подсещане на директорката да си изпълни обещанието.

Какъв ще бъде крайният резултат от тази вече двумесечна битка... предстои да разберем. Колкото до 5-годишното момченце, което стана поводът за този грозен скандал, то... вече е в друга детска градина. Съвсем логично.