Обявеният списък на IP адреси, за които се твърди, че са на държавни институции, а от тях са теглени пиратски софтуер и порно съдържание е хибридно мероприятие, а данните са на руски сайт. Това заяви пред "Нова телевизия" комисар Явор Колев, началник отдел "Компютърни престъпления" в ГДБОП.

В петък вечер обвиненият за хакерска атака срещу Националната агенция за приходите (НАП) Кристиян Бойков публикува в профила си в социалната мрежа "Фейсбук" този списък.

"Градивно пиратство... Или иначе казано как половината държавна администрация използва пиратски софтуер и съдържание, което нарушава авторските права на сумати компании. (...) Наистина не знам кое е по-тревожно – това, че се сваля и използва пиратски, т.е. незаконен софтуер за стотици хиляди левове или това, че държавните чиновници гледат извратено порно на работните си места", написа Бойков.

Комисар Явор Колев допълни, че не се учудва, че инструмент на това "мероприятие" е, "лице, обвиняемо за кибертероризъм".

"Категорично мога да кажа, че няма информация за нелегален софтуер в министерства. От 20 г. държавната администрация е с напълно легализиран софтуер", посочи той.

На въпрос какъв интерес има Бойков да участва в подобно меропирятие, Колев само каза, че това е случай, който ще бъде внимателно проверен, още повече че става дума руски сайт, който има претенциите да защитава правата на американски компании от творческите индустрии.