76-годишен мъж от Плевен, който бе върнат в дома си от Спешна помощ, тъй като нямало място в университетската болница, е починал от инфакт.

Тодор Георгиев е бил закаран със задух и симптоми на COVID-19. Случаят е от 19 октомври, а официалната причина за смъртта му е "остър коронарен инцидент".

Около 12 октомври Тодор Георгиев за първи път получава симптоми. След няколко дни личният лекар му предписва антибиотик. Два дни по-късно получава задух, губи вкус и обоняние.

"Обадихме се на личната лекарка, а тя се обади на линейка. Взеха го, приеха го в Спешна помощ в Плевен. 3 часа чаках пред Спешна помощ. След това ми казаха, че ще го изпишат", разказа дъщеря му Ралица Окова.

По думите й от Спешна помощ са й обяснили, че му е направен PCR тест и той трябва да изчака резултата вкъщи.

Ако е положителен, щели да го приемат в болница на следващия ден. От Спешното й обяснили още, че в COVID-отделението изобщо нямало места.

Мъж почина на стълбите пред дома си, отказаха му хоспитализиране


Мъжът бил качен на линейката и върнат у дома. Пред вратата обаче паднал и починал.

"Лекарката му правеше сърдечен масаж, но той си беше отишъл", споделя Ралица Окова пред Нова тв.

Говорителят на болницата в Плевен Момчил Цветков обясни, че пациентите със съмнения за COVID-19, но без тест се настаняват в триаж, в който се изчаква положителната проба. Човек, за който няма данни, че е с COVID, не може да бъде настанен, защото по думите му болницата ще се напълни за 1 ден.

"Почива от остър коронарен инцидент, който няма общо с лечението на симптоми за COVID. Той получава инфаркт", заяви Момчил Цветков.