Проверка по случая с починалата 49-годишната Софка Шишманова, на която 5 болници отказаха прием, ще разпореди областният управител Дани Каназирева.

"В деня, когато пациентката и близките й са обикаляли здравните заведения, е имало свободни легла - както за съмнителни за К-19, така и за интензивно лечение", заяви Каназирева.

Пет болници отказаха да приемат пловдивчанка със съмнения за Covid. Тя почина... без Covid

На 10 октомври Шишманова издъхна в МБАЛ "Св. Панталеймон". Там е била приета същия ден около 7, 30 часа, след като в продължение на 18 часа е размотавана от една болница в друга. Както стана ясно, лечебните заведения не са искали да я хоспитализират, тъй като била съмнителна за вируса. В крайна сметка тестът е отрицателен, а резултатите от него излизат 3 дни след смъртта й, предава "24 часа".

От Окръжна болница и от УМБАЛ "Св. Георги" също коментираха случая.

"Дежурната лекарка е изпълнила професионалните си задължения. Впредвид увреденото основно състояние на пациентката и съмненията за К-19 тя е разговаряла неколкократно с колеги от УМБАЛ "Св. Георги" и други 2 лечебни заведения. Пренасочена е към инфекциозна клиника", обясняват от Окръжна.

В становището на УМБАЛ "Св. Георги" пък се посочва, че тя е пристигнала в спешното отделение в 3, 29 часа на 10 октомври. Назначени й били кръвни изследвания и е извършена образна диагностика. Заради липса на свободни легла Шишманова е насочена към друго лечебно заведение, уточняват от "Св. Георги".

УМБАЛ "Свети Георги" излезе със становище за починалата пловдивчанка

Случаят с починалата жена ще нищи и Криминална полиция в Пловдив. Разследването бе разпоредено днес от Окръжната прокуратура в града.

Дъщерята на Софка - Мирела Бочукова, още не може да се съвземе от преживения ад с разкарването на майка й по болниците. Тя смята, че родителката й би била жива, ако навреме бе хоспитализирана.

В документа от МБАЛ "Св. Панталеймон", където Шишманова е издъхнала, като причина за смъртта се сочи неидентифициран К-19 и двустранна бронхопневмония. Днес пък от болницата заговориха за внезапна сърдечна смърт. Истината едва ли ще се разбере, тъй като аутопсия на Софка не е правена по желание на близките й. Тя е погребана в село до Доспат.