Дълги опашки от пенсионери се извиха пред хранителните магазини в Пловдив тази сутрин. Струпването на хората се получава още в първия ден с по-строги мерки у нас, предава TrafficNews.

Освен КПП-тата и забраната за посещение на паркове и градини кризисния щаб реши да въведе и часове, в които да пазаруват само възрастни хора. Поради тази причина за времето от 8:30 до 10:30 се забранява достъпа на хора под 60 години в хранителните магазини. Целта е да се ограничи заразата от коронавирус и да се предпазят пенсионерите, като се минимализира контактът им с по-млади хора.

Тази рестрикция, обаче предизвика обратен ефект. Като опашките пред магазините наподобяват тези от преди седмица.

„Има затягане на режима и хората пак си казват, ще ни затворят, няма да ни пускат от къщите. Затова и решават да се презапасяват. Това е инстинкт за самосъхранение“, коментира пловдивчанка.

„Разбрах, че след 10.30 няма да мога да пазарувам, затова и дойдох още сутринта. Трябва да си напазаруваме, че не е ясно какво ще се случи“, коментира един от пенсионерите, наредил се на опашка пред магазин в квартал „Христо Смирненски“.

Добрата новина е, че пловдивчаните под 60 години спазват рестрикциите и не са в хранителните магазини в посочения времеви диапазон от МЗ.