"Няма такава агония! Вижте на какво направихте реката". С тези думи жители на Стамболйски коментират потресаващата гледка с мъртва риба в река Марица. 

Голямото замърсяване е в района между Пазарджик и Първомай и то вдигна институциите на крак. Първият сигнал за голямо количество мъртва риба е получен от района на Стамболийски. Веднага са уведомени МВР, РИОСВ, Басейнова дирекция и Областната дирекция за безопасност на храните в Пловдив.

Ситуацията и коментара на хората - вижте във видеото: 

 

Към момента е установено, че източникът на замърсяването на реката е от района на Пазарджик. По течението на реката то е стигнало и до района на Пловдив.  От Агенция по храните предупредиха населението да не консумира риба и да не ползва вода от реката в района на замърсяването. 

По случая е сезирана прокуратурата и в двете области и е образувано досъдебно производство. Течът на вредни вещества е от фирма "Екоинвест”-Пазарджик. Потърсихме фирмата за коментар по темата, но без резултат. Тя се занимава с преработка на отпадъци и събиране на вторични суровини. В същото време ВиК – Пловдив ограничи водовземането от две помпени станции заради възможното отравяне на река Марица. От дружеството заявиха, че няма пряка опасност за качеството на питейната вода, но са взети превантивни мерки. 

От ВиК Пловдив съобщиха още, че няма как замърсяването да се отрази върху питейната вода заради дълбочината на добиването й. Пробите на водата се изследват в сертифицираната лаборатория съвместно с Регионалната здравна инспекция.