Майка и дъщеря от Велико Търново са останали без работа и пари в Гърция. Двете търсят хора, които да им помогнат с 200 евро, за да се приберат у дома.

От 26 години Генка Кушева живее и работи в Гърция. Заминала за южната ни съседка, за да търси по-добро препитание за семейството си.

"Дойдох в тази държава поради чисто икономически причини. В България съм работила като журналист, издавахме първия частен вестник в Североизточна България", разказа жената пред Bulgaria ON AIR.

Заради усложнения на онкологично заболяване обаче, Генка остава без работа и средства за издръжка. Междувременно претърпява и две операции.

"Дъщеря ми дойде за втората операция, защото бях абсолютно сама. Оперирах се и излезе злокачествен рак, който може да даде разсейки", сподели тя.

Дъщерята на Генка заминала за Атина, за да бъде до майка си. Правила многократни опити да си намери работа. Заради наложения локдаун обаче това се оказало невъзможно. Сега двете жени нямат средства да се приберат в България и са изправени пред опасност да останат на улицата.

"Билетът до България, ако се пътува с автобус до Велико Търново, е 98 евро на човек", посочи Генка.

Освен пари за билет, жената трябва да си извади и временен паспорт, с който да се прибере в България. Личната й карта е изтекла, тъй като заради заболяването, операциите и локдауна не е успяла да я поднови.

Тя и дъщеря й се надяват да се намерят добри хора, които да се отзоват и да им помогнат в тежката ситуация, в която са изпаднали.