На изток от връх Ботев в Стара планина има една хижа с тъжно име - хижа "Тъжа". Едва ли тези, които са я кръщавали обаче, са подозирали колко точно ще се окаже името й след години. И колко отчайващо ще е състоянието на най-близката хижа до върха по билото. Предлагаме ви разказа на една млада българка, обичаща планината, която преди часове е имала "щастието" да потърси подслон в най-тъжната хижа в България:

"Скъпи приятели, вчера се върнахме от Стара планина на 6-дневнен поход до връх Ботев, като маршрутът ни минаваше неизбежно през хижа Тъжа. Хижата е построена през далечната 1945 година и ежедневно оттам минават много хора, които разчитат на подслон и топла храна, тъй като следващата и предишната хижа са на поне 5-6 часа път. Освен това оттам минава международният маршрут Ком - Емине.

Проблемът е, че никой не дава пари за ремонт, поддръжка и подновяване на тази важна постройка/подслон. Хижарят Събин е там сам от 5 години, освен това е с 1 крак и 1 дървена протеза на другия, но прави всичко съвсем сам и с ентусиазъм - пере, простира, готви, чисти, зарежда провизии, гледа 2 кучета и т.н.

И също набира средства за обновяването й. Успял е да смени дограмата досега, но вътре е много старо всичко, леглата, одеялата и възглавниците са отпреди 40-50 години най-вероятно. Трябва да се сложи и гипскартон на стените, тавани, всичко е старо! Искал да я вземе под аренда и да вложи парите от нощувките в ремонт, но не му я дали, държат го на минимална работна заплата и взимат всичко останало.

Има отворена дарителска сметка в ДСК за ремонт на хижа Тъжа на името на хижаря Събин Христов Петров IBAN: BG32STSA93000026082038
BIC: STSABGSF

***

Проверка на Glas.bg показа, че хижа Тъжа се стопанисва от Туристическо дружество „Приста” в Русе. Според запознати под негова опека е и хижа Приста в Русе, чието състояние е също толкова трагично... Разбира се, ще призовем нашите читатели - който има възможност, да отдели някой лев и да дари - в полза на всички любители на планината! Но много ни се иска т.нар. "стопани" на "Тъжа" също да се пораздрусат - не е ли тяхна отговорност да се грижат за собствеността си? И като не могат - защо не се откажат от нея?