Илиян Велков, познат повече като "Густо ми е, Велков", ще е кандидатът на Земеделски съюз "Александър Стамболийски" за кмет на пловдивския район "Южен".

Дългопазената тайна бе разкрита тази сутрин, след като в петък кандидатът за градоначалник на града под тепетата Георги Колев обяви, че днес един пловдивчанин, познат и харесван от всички, ще бъде обявен като номинация за кмет на района.

Илиян Велков е родом от Пловдив, завършил е в ПУ "Паисий Хилендарски" и едновременно с това е трупал опит като репортер и водещ в редица медии. През 2008-а става кореспондент на "Господари на ефира". Твърди, че слабостта му към Тракийската низина е причината да отклони учтиво предложенията за работа от CNN. 

Участва в създаването на новинарския портал TrafficNews на 1 септември 2014 година и от тогава до днес е част от екипа на най-четената медия в Пловдив, която е в топ 10 на националните новинарски портали.

В града под тепетата отдавна никой не помни малкото му име, защото всички го наричат: "Густо ми е, Велков". Но пък на него така му е густо!

"Сега е времето отново да застана на страната на гражданите и затова се кандидатирам за кмет на район Южен. Хората ме познават като отговорен и честен човек. Роден съм в Южен, израснал съм в Южен, продължавам да живея в Южен. Познавам проблемите на района и сега е времето да заема пост, на който мога не само да ги показвам, но и да ги решавам", обяви Велков при представянето си. 

Той благодари за подкрепата на адвокат Георги Колев и на ръководството на неговата формация Земеделски съюз "Александър Стамболийски", че застават зад независимата му кандидатура. 

"Кючук Париж не е периферия. Това е най-бързо развиващият се квартал. Хората искат денонощни магазини и аптеки, детски градини, сигурност, редовни комунални услуги… Споделих на мои познати, че имам намерения да се кандидатирам. Те ми отговориха: Най-накрая има смисъл да отидем и да гласуваме. Това са млади пловдивчани, които работят, съдават семейства, имат позиция, но са нямали избор. Сега е времето да им кажа, че вече имат избор! Густо ми е за Кючука! ", заключи Илиян Велков.

Само преди седмица стана ясно, че Георги Колев ще е първият кандидат за кмет от ЗС "Александър Стамболийски" в Пловдив от последните три мандата насам, откогато партията трайно се настани в местния парламент под тепетата. 

Той е 12 години общински съветник, адвокат, бизнесмен. Кандидатурата му определено изненада мнозина, защото той е единственото ново лице, което влиза в кметската надпревара, но за всички, които го познават добре, решението му е повече от логично и последователно.

През 2015 г. ПП "Земеделски съюз Александър Стамболийски" беше подкрепена от 8 хиляди души. Сега Георги Колев е обърнал поглед към тези, които не гласуват. 160 хиляди души в Пловдив, които не упражняват правото си на вот, са неговият адресат.

Настоящият общински съветник, а и подкрепените от него имена, определено дават сериозна заявка за местните избори през октомври. Формацията вече обяви, че ще излезе и с пълна листа за общински съветници.