Нощният кмет далеч не хвърля салфетки по заведенията, докато следи по какъв начин работят те.

В неговите функции и отговорности влизат палитра от задължения, които спомагат за благополучието на нощния живот в града, който представлява.

Както добре знаем, големите градове никога не спят. Животът в тях ври и кипи денонощно, но нещата стават много различни, когато навън е тъмно. Това предполага, че трябва да бъде изграден разнообразен модел, по който да се действа в мрачните часове. Политиката, трябва да е друга, по-разчупена и да и бъде отделено по-специално внимание на различни от ежедневието неща.

Богатият нощен живот на един град е ясен индикатор за качеството на живот и бизнес климата в него. Креативната индустрия винаги е била основна част в растежа на градската икономика. Затова мисията на нощния кмет е именно да направи нощния живот забавен, доходен и устойчив и да развие креативността на града.

Нощен кмет вече има в Ню Йорк, Париж, Тулуза, Лондон, Амстердам, Цюрих и германското градче Манхайм. Начело на "нощното кметство" в малкия град е 27-годишен студент. И какво по-добро решение има? Той е напълно наясно с проблемите на нощният живот на града, има досег с по-младите и съответно може да предложи най-работещите решения за подобряването на нощната среда на града.

"Нашият град от много време залага на културната и креативната икономика. А в Манхайм нощната култура е важен аспект на градската култура", обяснява пред Дойче Веле Матиас Раух, ръководител на програмата за градско развитие.

Най-важната задача на нощния кмет е да дава на града импулси за нови проекти в сферата на нощния живот. Той трябва да обединява усилията на жителите, силите на реда и сигурността, публичния транспорт, както и на градската администрация.

Всичко тръгва от Амстердам

Работата на нощния кмет по нищо не може да се сравнява с тази на дневния кмет, т.е. на главния кмет на Манхайм Петер Курц. Нощният кмет няма да седи по цял ден в кметството и да разработва проектозакони. Няма да влиза и в ролята на заместник на полицията.

Мирик Милан е нощен кмет на Амстердам от 2012 година. Той обяснява в едно интервю защо работата на нощния кмет е толкова важна: "Животът на хората все повече се разпростира и върху нощта, като нощният живот съсредоточава в себе си креативност и свобода."

Идеята за нощен кмет се ражда в Амстердам. Първоначално Мирик Милан поема тази служба на доброволни начала, но постепенно успява да я превърне в своя истинска професия. Половината от заплатата му е гарантирана от бюджета на града, другата половина е финансирана от дарения.

Под неговата егида през 2013 година в десет барове и клубове е премахнат обичайният за Амстердам час за затваряне, сега те работят денонощно. На пръв поглед това е от полза за съдържателите и във вреда на жителите, при по-внимателно вглеждане обаче се оказва еднакво положително и за двете страни. "Шумът и насилието по улиците са по-малко, защото посетителите не напускат клубовете по едно и също време", обяснява Милан.

Нощен кмет за 8,6 милиона жители

От март 2018 г. "шеф" на нюйоркския нощен живот е бившата собственичка на нощен клуб Алис Палиц. Тя отговаря за жителите, гостите на партита и съдържателите на барове. А в 8,6-милионна метрополия като Ню Йорк това не е никак лесна работа.

Работата на Хендрик Майер като "нощен кмет" на Манхайм сигурно ще е далеч по-лека - все пак той няма да е принуден да се съобразява с желанията на цели осем милиона граждани. В Манхайм живеят все пак само 300 000 души.

А София и Пловдив?

В днешно време нощният живот в най-големите градове в България - София и Пловдив също е на много високо ниво. Клубната култура и дискотеките се развиват с пълна сила. Редица мероприятия също взимат превес в късните часове от денонощието. Тези два града никога не спят.

Това налага и едно по-специално отношение, за да може културното и бизнес развитието им през нощта да протича правилно и съответно да привлича повече инвестиции и туристи. 

Създаването на "нощни кметства" в тези големи градове би допринесло за една по-разчупена, но и по-устойчива нощна среда. 

Екипът на Glas.bg иска да разбере колко от вас подкрепят подобна идея. Ако имате становище, моля оставете го в коментарите под публикацията. Твоят Глас, читателю!