Германка, оказала се по неведоми пътища в Пловдив и изпаднала в беда, успя да изкара от душата на българина доста... противоречиви чувства и настроения. Възрастната жена вече два месеца се подвизава на Централна гара и за това време никой - нито полицаите, на които е добре позната, нито Спешна помощ, успяха да й помогнат. Направи го... Facebook, или по-точно хората в социалната мрежа.

"Тази възрастна германка живее от два месеца на Централна гара Пловдив. Има нужда от подслон за два-три дни, за да се изкъпе и свали подгизналите си от урина ботуши. Моля, който може да съдейства, да облекчим малко живота й", написа жена, случайно оказала се на гарата.

Разбира се, както обикновено, призивът предизвика разнопосочни коментари. Това, което ни учуди и същевременно натъжи обаче, беше поводът за коментарите - националността на жената:

"Никакъв кризисен център, от Германия ще й организират да се прибере! Много е възможно да е психично болна, тук ги има в изобилие!"

"Помагайте на нашите пенсионери дето бъркат по кошовете и от немотия не могат ни хапчета да си купят, ни на топло да са, а не на някакви с осигурен немски миниум храна от 470 Е+ още екстри".

"Какво значение има дали е български пенсионер, немски или американски.... ЧОВЕК е в крайна сметка..."

"Кви социални за германка, тя една стотинка не е дала в бг соц.система. Малко са мангалите, ами и такива да хрантутим. Посолството и директно от къде е дошла. Социалните в Германия интересува ли ги за някой изпаднал българин? Плащат му билета за самолета и цюрюк. В болница да влезне му извиват ръцете с едни сметки от 600-950 Е за добро утро макар и със ЕЗОК. Та тъй и тъй няма и окажат нужната за стандарта й помощ, да си я препратят къде има психиятрии, социални служби и болници."

"Думите съпричастност, състрадателност и съчувствие говорят ли ви нещо? Що за отвратителен коментар!?"

"Тази сутрин беше напикана, осрана отвсякъде, мирише ужас! Това е от 2-3 месеца и повече. Полицията не реагира."

"Мисля, че не е психично болна. Доста адекватно говори. Общува на английски и руски също. Звънях на спешния телефон 112. Дойде екип спешна помощ, но казват - проблемът е социален, не медицински. Жената е с инконтиненция. Казва, че се нуждае от стая. Иска да се свърже и с посолството, но както споменах - не работят днес. От полицията не могат да съдействат също."

В крайна сметка, оказа се, че освен пишещи в социалните мрежи и още повече коментиращи, има и такива пловдивчани, които се заеха да помогнат на нещастницата.

"Помогнато е на жената, в болница е. Германка, съвсем нормална, говореща три езика. Понякога в живота на човек се случват такива неща и трябва малко да му се помогне. Не е нито напикана, двата й крака са с гангрена и миризмата е от това.

Жената отказа хоспитализация, защото искаха веднага да й ампутират краката, търсим къде да я настаним за няколко дни, от германското посолство ще помогнат, но чак във вторник имаме уговорка", написа пловдивчанка.

И така - добри хора са завели жената в болница, цяла нощ са седели с нея. Изчистили са й краката, но в момента търсят за два-три дена да я настанят някъде. Финансово не могат да й помогнат. Говорили са с посолството, откъдето във вторник ще задействат процедура за превод на пенсията. Засега се нуждае от подслон. Който може да съдейства с нещо, нека се обърне към Роси Христозова.