163 души са заразени общо в България с новата зараза. Това съобщи преди минути ген. майор Венцислав Мутафчийски. 

103 от тях са в София. Има двама нови в Бургас и един в Пещера. Средната възраст на починалите е 75 години. В България в момента има 8 човека между 20 и 50 години, които са в тежко състояние. Казвам го, защото се наблюдава едно безгрижие. 

Пълно безобразие цари по улиците, каза още генералът. 

По думите му, на Витоша е пълно с хора, а по улиците също. Постоянно пристигали сигнали от възмутени граждани, че не се спазват ограничителните мерки. 

Пустият Пловдив в СНИМКИ. Само тепетата пълни с народ

"Само вчера в Италия са загинали над 600 човека за един ден. Само вчера. Искам да уточня, че болестта не поразява само възрастни хора, но при тях смъртността е много по-голяма", допълни ген. Мутафчийски.

"Не мога да прогнозирам кога ще бъде пикът, но няма да бъде този месец. Дали ще е края на април или май месец, дай Боже тогава, а не септември. Ако продължаваме със същата скорост до септември, много малко ще останат тука да дават брифинг, включително и аз", каза още генерал-майор Мутафчийски. 

В болница "Токуда" има един заразен с коронавирус. От тук нататък РЗИ затваря болницата за 24, за да се извърши дезинфекция, да се установят контактните лица и да не излизат пациенти от там. След 24 часа тази болница ще бъде отворена. До тогава е осигурен чист коридор за родилки и хора на хемодиализа. 

Лекарят от Бургас е бил на ски в Пампорово. Две от контактните лица на него също са лекари. 

"Едното контактно лице от Бургас е рехабилитатор в Дом майка и дете в града и сега цялото заведение е под карантина. Тримата пациенти, които дадоха два поредни отрицателни резултата - едно от ВМА и две от Плевен - вече са изписани", каза той.