Общият брой на българите с коронавирус вече е  43-ма, като двама от тях са починали. Единият е от Плевен, другият от София. Това съобщи ген. Мутафчийски по време на традиционния брифинг на Националния оперативен щаб във връзка с коронавируса. 

Двама души, заразени с COVID-19, вече умряха - мъж и жена, настанени в "Пирогов", чието семейство също е под карантина. Пациентите с положителни тестове са в София, Плевен, Габрово и Монтана.

МВР и служители на РЗИ продължават да издирват контактните групи. Отчита се недостиг на медицински работници в тази дейност. Иначе подготовката на лечебните заведения върви в добро ниво. Мутафчийски похвали доброволците, които са отишли в "Александровска болница". Сред тях е бил и д-р Милко Семерджиев, бившият здравен министър.

"Нашият народ очаква точно нашата професия, всички са вперили поглед в тях", каза още Мутафчийски.

"В Италия има особено бурен скок - с над 3000 души", каза проф. Венцислав Мутафчийски. Само от вчера заразените са една много пъстра палитра - от Дания, Нидерландия, Австрия. Вече трудно може да се определи коя е рискова и коя не е. Всички държави вече стават все по-рискови. Особено внимание трябва на гранична полиция". 

"Шефът на "Гранична полиция" ме увери, че се взимат все по-ограничаващи мерки", съобщи генералът. 

Припомняме, съгласно вече действащите извънредни разпоредби търговски обекти могат да работят, но без да допускат струпването на хора. В моловете обаче могат да останат отворени само хранителни магазини, банки и аптеки. Затворени са нощни заведения, кафенета, ресторанти и заведения за бързо хранене, които обаче могат да извършват доставки.

Вчера правителството реши да удължи срока за подновяване на изтичащи лични документи с 6 месеца, за решения на ТЕЛК - до края на май, и за протоколите за специални лекарства до 12 месеца.

 

Гледайте НА ЖИВО:



Очаквайте подробности!