Приятели на Янек от Франция, където той живее от 17 години, не искат да се примирят с изчезването му! Те са ангажирали както френските медии, така и европейските институции в Брюксел и Страсбург. Това става ясно от пост, публикуван във Facebook от Жоел Гомес, цитиран от dennews.bg:

Joel Gomes: Yanek a beaucoup d'ami(e)s en France. A Paris, il nous manque beaucoup...sa bienveillance, sa bonne humeur. Nous sommes avec vous. On fait tous de notre mieux. On a pris contact avec des medias francophones ainsi qu'avec les institutions europennes à Bruxelles/Strasbourg. ???????? #OuEstYanek

Янек има много приятели във Франция. В Париж ни липсва много... добротата му, доброто му настроение. Ние сме с вас. Всички даваме най-доброто от себе си. Свързахме се с френскоговорящи медии, както и с европейските институции в Брюксел / Страсбург. ???????? #OuEstYanek

Къде е Янек, се питат сега всички. До този момент усилията на полицията да открие изчезналия мъж удрят на камък. Специализирана операция за издирването на Янек се провежда вече 4 дни в района на Дупница. Полицейска блокада имаше в квартал "Ценеви". Жандармерия заварди входа и на парк Рила, и пред базата на задържания Васил Капланов – Каплата. Блокирано беше и село Крайници. Близо 100 полицаи и жандармеристи с кучета претърсваха ожъната нива край селото.

В района на аварийното летище, на място дойде и главният прокурор Иван Гешев, проверяваше се и квартал "Бистрица", където живеят изчезналият мъж Янек Миланов и Капланов.

Именно в това село е засечен джипът на гарда на 31 август, когато 43-годишният Янек се е качил в автомобила. Камери са заснели, че на отиване към селото Капланов управлява джипа, а Янек е на седалката до него. На връщане от селото на камерите Янек не се вижда. Обяснението на Капланов е, че той се е преместил на задната седалка.

Днес жандармерията и конна полиция бяха в обезлюденото село Яребковица. Според наши източници има вероятност трупът на Янек да е заровен именно в труднодостъпната местност Яребковица. До мястото - от края на село Крайници нагоре в Балкана, се стига само с високопроходима техника и полицейски кучета. Точно там Каплата е ходел на лов. Хора в Дупница твърдят, че Янек е убит още на 1 август и е изгорен в предварително изкопан гроб на това място.