Коронавирусът няма общо с обикновения грип - за разлика от грипа, при който имаме специфични противовирусни лекарства, тук нямаме такива. При COVID-19 лекуваме последствията.  

Това обясни началникът на отделение във ВМА д-р Дончо Дончев, който е доброволец в борбата с вируса. Той се заразява, а след това дарява и плазма за лечението на други пациенти, съобщи БТВ.
 
Той сподели, че е бил съкрушен, когато разбрал, че се е заразил с коронавирус. По този начин той оставил екипа с човек по-малко. 
 
"Не ме беше страх да вляза в коронавирус отделението. Съзнавам, че създадох неудобства на семейството си. Като повечето доброволци си наех квартира и 3 месеца бях откъснат от близките. Това го правят повечето доброволци на собствен разход", разказа Дончев. 
 
Д-р Дончев споделя, че от началото на пандемията лекари от всякакви специалности, болници и отделения е трябвало да се ангажират с лечението на тази болест. Той сподели, че се заразява с COVID-19 в отделението на ВМА. На 8 май лекарят получава тежки прояви и се надявал карантинният период да приключи по-бързо, за да може да се върне като доброволец. 
 
"Никога не съм имал здравословни проблеми. Хора, които са здрави, понякога развиват свръхимунна реакция със стъпаловидно, безконтролно освобождаване на вещества, които нормално трябва да предизвикат имунния отговор. В случая предизвикват промени в тъканите, преди всичко в белите дробове, които са болестни", обясни още д-р Дончев. 
 
Той допълнии: "Факт е, че дишам с остатъци от белите си дробове. Скенерите показват, че голяма част от функционалната част на белия ми дроб е заменена с непродуктивна (съединителна) тъкан".