Ето така празнуват пожарникарите от Белово, Септември и Пазарджик днес! В битка с полски пожар в землищата на три села. Успех, момчета, и да се пазите!

Това написа в личния си профил във Facebook говорителят на Областната дирекция на полицията в Пазарджик Мирослав Стоянов. Написа го с болка - заради човешката немърливост.

Припомняме, навръх професионалния си празник екипи от огнеборци са на терен и гасят полски пожар в района на селата Карабунар, Виноградец и Памидово. Първоначално на телефон 112 бил подаден сигнал за полски пожар в района на село Карабунар. По първоначални данни били обхванати сухи треви и ниска растителност.

Към мястото били дислоцирани три противопожарни автомобила с екипи огнеборци от РСПБЗН-Белово и участъка в Септември. Гасенето било силно затруднено от бързия и поривист вятър с чести смени на посоките и много сухото време. Екипите тъкмо локализирали разпространението му, когато възникнало второ огнище в района между селата Карабунар, Виноградец и Памидово. Той обхванал освен сухи треви и стърнища и лозови масиви, някои от тях обработваеми, а други необработвани.

На второто огнище са позиционирани 4 противопожарни екипа, като в помощ на колегите си са пристигнали пожарникари със специализиран автомобил от РСПБЗН-Пазарджик. Работата към ограничаване на разпространението на огъня продължава, като усилията са насочени това да се случи преди настъпването на нощта.

Работата е затруднена допълнително от високите температури, сухата като барут растителност и бурния поривист вятър. Работата на огнеборците на терен продължава!