Една детска градина в столичния квартал "Дружба" пламна с коронавирус, защото се оказа, че три от готвачките са с положителен тест. В същото време детската градина продължава да работи, въпреки че резултатите от тестовете на персонала още не са известни, а децата още не са тествани... 

Заместник-кметът по образование в Столичната община заяви, че знае за случая. Той потвърди, че вече се тества персоналът, но каза, че повече няма да се толерира подобно безотговорно поведение, съобщава БНТ.

"Ще потърсим вероятно на тези хора дисциплинарна отговорност, особено на единия служител, който е било ясно, че е имал изявени симптоми, а не се е тествал. Това дълбоко ни обезпокоява. Нека, ако човек не се чувства добре, а видимо е с проблем, да не чака да се влоши неговото състояние, а да потърси бързо тестване и лекарска помощ.

Препоръчали сме на всички родители да тестват децата си, ние вече тестваме целия персонал, искрено се надяваме да не е тръгнала заразата. Това е една споделена отговорност и няма да толерираме безотговорно поведение", заяви Тодор Чобанов.

От Столична РЗИ съобщиха в писмо до медиите, че служителите са поставени под домашна карантина и са без клинични симптоми.

На 08.09.2020 г. в Столична РЗИ е получена информация за лице /работник в кухненския блок/ на детското заведение поставено под карантина, като контактно на положителен случай в семейството от 07.09.2020 г.

Незабавно е извършено епидемиологично проучване и лицето е изследвано в лабораторията на СРЗИ на 09.09.2020 г. Положителен резултат от 10.09.2020 г. без клинични симптоми. Лицето е поставено под 14-дневна домашна карантина.

От текущото проучване за изследване са насочени кухненския персонал /2 лица/ и медицинската сестра и домакина. Двете лица от кухненския персонал са изследвани на 11.09. и са с положителни резултати от 12.09.2020 г., поставени също под домашна карантина без симптоми, а останалите са с отрицателни резултати.

На 12.09.2020 г. след разговор с дежурен епидемиолог и оценка на риска са предприети допълнителни действия за изследване на целия педагогически персонал. Изследването е извършено на 14.09.2020 г. в СРЗИ и резултатите се изчакват. На директора на детското заведение е връчено предписание за предприемане на необходимите противоепидемични мерки.

Извършена е заключителна дезинфекция и се провеждат текущи обеззаразяващи мероприятия. Спазват се всички противоепидемични мерки.

Провежда се активно наблюдение на огнището. Кухнята е затворена и не функционира. Храната се приготвя и доставя от друго детско заведение. Проучването продължава и се поддържа непрекъснат контакт с ръководството на детската градина, съобщават още от СРЗИ.

Детска градина в София пламна с Covid-19! Но продължава да работи...