Един 28-годишен български офицер се бори за живота си. Петко Мутафчиев страда от изключително рядко заболяване, което не се лекува в България. 
Младият мъж има нужда от помощ, за да събере непосилно голяма сума за поредна операция в Кипър.

Периневрални кисти на Тарлов е коварно и изключително трудно за диагностициране заболяване. То изпълва нервите на гръбнака с гръбначно-мозъчна течност и по този начин те заемат по-голям обем от нормалното. 
Вследствие се притискат съседни структури (дискове, прешлени, стави, мускули), което от своя страна води до болки, изтръпвания, парене или в тежка форма - инвалидизация.

Петко живее с болестта вече три години. След безкрайно лутане по болници и лекари, диагнозата за българския офицер най-накрая е поставена. Лечение обаче в родината на Петко няма. Националните консултанти по неврохирургия не възприемат заболяването и отказват да постановят лечение в чужбина. А от там следва и проблем със Здравната каса.

Невъзможно е държавата да му окаже финансова подкрепа, защото от НЗОК изискват чуждата болница да работи с формуляри S2 (за планово лечение в рамките на ЕС).

Най-голям е броят на сполучливо оперираните пациенти в AIMIS (Американски институт по минимално инвазивна хирургия) със седалище за ЕС - Кипър (Никозия). Прецизните и сложни интервенции извършва д-р Франк Фейгенбаум - американски неврохирург, който оперира 3 пъти в годината пациенти, които не са граждани на САЩ. Той има зад гърба си около 2000 операции (в това число и успешно оперирани 5-ма български пациенти).

От AIMIS, Петко има получена оферта за лечение с три операции, а ако се наложи - и четвърта операция. Сумата обаче е непосилна - трите операции струват по 40 000 евро всяка, което означава, че българският офицер и семейството му трябва някак да съберат 120 000 евро.
 
АIMIS е частна болница и не работи с формуляри S2, което означава, че лечението няма как да се финансира от НЗОК. 

“В случая няма как болницата да издаде такъв документ, защото от кипърското здравно министерство нямат механизъм, по който да приемат пациенти по този начин”, обяснява Петко. 

Причината - в Кипър нямат здравна каса и болницата не може да получи парите.
“Лечебното заведение работи с този формуляр, но не и министерството на здравеопазването в Кипър. Така аз и всички пациенти с това заболяване сме в задънена улица”, добавя Петко пред “24 часа”. 

Засега диагностицираните с това коварно заболяване у нас са 18. 

Стартирана е кампания за набиране на средства и сумата успешно е събрана. Първата операция на Петко е направена на 13 февруари тази година. Успешно е премахната киста в областта на врата на българския офицер.

Поради големия брой кисти на Тарлов, които е трудно да бъдат оперирани наведнъж, е необходимо да бъде имплантирано специално устройство, наречено невростимулатор. Имплантът е предназначен за потискане на постоянната болка. 
През месец май Петко е опериран успешно и получава своя изплант. В момента продължава набирането на средства за другите две операции. Кампания за набиране на средства има в HelpKarma.