Двойният стандарт напоследък стана част от живота ни. Направо ни заля. Накъдето и да се обърнем, се сблъскваме с този феномен, който само допреди година спрягахме единствено с това какви храни яде българинът и какви ядат останалите европейци. Не че и тогава двойственият морал не ни зашлеви като плесница, но поне бяхме ние (българите) срещу тях - останалите. А сега...

Сега прилагането на различни етични принципи спрямо различни хора или ситуации е тук, в страната ни. Което боли повече. За едни може, за други - не! За едни е правилно, за други - не! За едни е опасно, за други - не! 

Разбира се, че става дума за т.нар. здравни мерки, с които вече ставаме и лягаме. Веднага предупреждаваме - не сме против мерките и в никакъв случай не смятаме, че такова животно "коронавирус" няма! Казано просто - не сме привърженици на конспиративните теории, които в голямата си част миришат на масово оглупяване, та чак са смешни. Но! Когато се взимат мерки, трябва да се взимат и теглилки, нали?

Как иначе да си обясним, че веднъж събирането на повече от 15 души е незаконно, а друг път събирането на 1000 души е законно? Че влизането на 60 души в реката за кръста е несанкционирано, а влизането на 60 души в кръчма е санкцинирано, и то доволно?  Че мъжкото хоро е полезно, а сватбеното хоро е вредно? Че вериги магазини пращяха по празниците от навалица - и отвътре, и отвън, а горките молове са все още със затворени кепенци? Че можеш да се веселиш в хотелски ресторант (да не се заблуждаваме - и след 22 часа!), а в "нормален" ресторант това е престъпление? Че не можеш да заведеш детето си в балетната школа (където има не повече от 10-ина деца), но можеш да отидеш на концерт на световния тенор Хуан Диего Флорес в Зала 1 на НДК с поне хиляда любители на изящното изкуство?

И това ако не е двоен стандарт, здраве му кажи!

Само че... ДВОЙНИТЕ стандарти обикновено създават ТРОЙНИ проблеми. И ако се съди по решимостта на ресторантьорите, които вече втори месец са на ръба, проблеми ще има. Хубаво е здравето и животът да са приоритет на мислещите мерките, но да вкарат малко и справедливост. Иначе двойният стандарт не само ще обере много хора и цели браншове, но и ще ги убие.

За това ли са мерките?

БАЗ и СЗБ излязоха с предложения за туширане на напрежението в бранша

Така работят ресторантите в страната с рекорден брой заразени СНИМКИ

Сдружението на заведенията отсече: Ако мерките не паднат – протест!

Как ще работят заведенията след 31 януари? А дискотеките?

Собственикът и 50-те купонджии в Рибарника отнесоха глоби

Милко Калайджиев за нарушението в Пловдив: Не бях на участие!

Кметът на Калофер отнесе глоба заради мъжкото хоро в Тунджа!