Какво си представяте, като чуете „детска ясла”? Жизнерадостен детски смях? Усмихнати лелки и благи госпожи? Едва ли. Напоследък звученето на това словосъчетание е по-скоро страшно, даже зловещо!

В детските ясли лелките и госпожите бутат, бият, обиждат… деца. Унижават ги и ги тормозят. В детските градини пак "педагози" насърчават децата да се бият помежду си. В детските градини родители на посинени деца правят записи със скрити камери и те се оказват скандални. Детските градини се тресат от скандали и с местата в тях...

Социалните мрежи ни заливат с поредната порция ужас от някоя детска градина или ясла. Този път новината е от Районната прокуратура в Ловеч, която е образувала досъдебно производство за причиняване на лека телесна повреда на двегодишно дете в детска ясла "Патиланци" в града.

В прокуратурата е постъпила жалба от майката на момиченцето - Маргарита Стоянова, преди месец. Тя разказа, че след като е взела дъщеря си от ясла, е забелязала на рамото й голяма синина, променило се и поведението на детето, което е започнало да изпада в крайни емоционални състояния, без видими причини. Според съдебния лекар Мери Газемба, която е извършила преглед на детето и е издала съдебно медицинско свидетелство, на двегодишната дете е причинено кръвонасядане от притискане с ръка, като има и следи от нокти.

"Детето действително беше много изнервено. Това не може да се получи от падане. Личи, че са пръсти, притиснато с по-голяма сила, за да остави такива следи", добави съдебният лекар, цитиран от БТА.

Маргарита Стоянова се е консултирала и с детски психолог, който също е установил промяна в поведението на дъщеря й. Директорът на детската ясла Магдалена Баева отрече над двегодишното дете да е упражнявано насилие от персонала. Работата по случая продължава, добавиха от прокуратурата.