България продължава да е сред шампионите с най-нисък външен дълг в ЕС. Така вицепремиерът Томислав Дончев отговори на критиките на президента Румен Радев за бюджета на държавата.

"Днес имаме шанс за институционален дебат върху закона за държавния бюджет - институционален с участието на най-ключовата политическа фигура в държавата - тази на президента. От днес имаме устен коментар върху бюджета и не можем да пропуснем повода да участваме в дебата, подкрепяйки позицията си с числа и аргументи. Дебатът е важен толкова, колкото този в залата на НС", каза още той.

"В квантовата физика има известен експеримент, който е условен - котката на Шрьодингер. Това е логическа фиксия. Котката е едновременно жива и мъртва в един и същи момент. Ние се намираме в сходна ситуация, защото, ако следваме призивите и проепоръките на Радев, това, което правим, е едновременно правилно и неправилно", уточни вицепремиерът.

"По време на пандемия не е хубаво човек да се шегува със заболяване, но се боя, че демокрацията ни има низ от болести. Като започнем от политическата дислексия и стигнем до политическата амнезия", каза Дончев. 

"Ще ви насоча вниманието към април месец и призивите за още мерки и помощ на компаниите, хората, семействата, държавните служители, призива за повече подпомагане... Когато армията от безработни се множи всеки ден, мисля че е неуместно да занимаваме хората с отношенията между президентската институция и изпълнителната власт", уточни той.   Дончев посочи с конкретни цифри предвидените суми за социално подпомагане, за подкрепа на здравната система, образованието.

"Кога грешим? Сега - когато изпълняваме призива му от пролетта за още и още мерки. Кога? И какво "разоряващо" има в този проектобюджет? В тежки времена, когато сме в пандемична и социално-икономическа криза, единственият, който може да помогне, е държавата. И държавата го прави", заяви той.

Очаквайте подробности!