Шест месеца по-късно познаваме по-добре вируса и сме по-добре подготвени. Не е толкова тежко, колкото си мислехме в началото. Мерките, които приложихме своевременно, също оказаха своето влияние за опазване на населението ни", каза пулмологът д-р Александър Симидчиев по bTV.

Той определи заразата от COVID-19 като пожар. „Когато има много заразени - пожарът гори по-бързо и обратното“. 

„В момента всички тестове, които са направени, показват, че едва 4% са преборили вируса. Не подозирам, че ще има втори пик на болестта. Може би ще стане петият вариант на настинките, защото организмите ни са вече с имунитет. Вече знаем каква е честотата на вируса и виждаме характеристиката на епидемиологичния процес“, каза още той.

"В Източна Европа нещата протичаха по-различно и меко, отколкото Западна Европа. Имаше случайности, които съвпаднаха с налагането на мерките, като например грипната ваканция, в която се намирахме. И без наличие на ваксина се справяме много добре с епидемията", допълни пулмологът.

При бъдеща ваксина ще се ваксинират рисковите групи. 

„Има едно нещо, което вирусът не може да промени - начина, по който се захваща за клетката. Така че ако се създаде ваксина, която да защитава тези участъци, ще помогне. Въпреки че и без ваксина се справяме много добре. Ако има ваксина, тя ще се поставя на хората от рисковите групи“, каза д-р Александър Симидчиев.

Добър начин за определяне на риска е не да ваксинираме цялото население, а тези с рисково поведение. По-добре е да ваксинираме хората, които ще пътуват, вместо да ги държим 14 дни под карантина“, убеден е пулмологът.