До дни ще бъде обявено името на българина, който получава забрана за влизане в САЩ заради корупция. Това обяви пред Нова телевизия американският посланик Херо Мустафа.

Тя разкри, че името вече е ясно и няма да бъде скрито. А мярката за оповестяване е част от желанието на САЩ България да повиши върховенството на закона. От думите на Мустафа стана ясно, че това няма да е първият български гражданин, който ще получи такава забрана. Впоследствие не е изключено САЩ да приложи и закона "Магнитски".

„САЩ имат намерение да предприемат по-твърди мерки, мерки със зъби, в борбата с корупцията. Затова скоро ще оповестим първия българин, на когото ще бъде наложена забрана за влизане в САЩ заради корупция. Има конкретна разпоредба в законодателството на Конгреса, която дава право на държавния секретар на САЩ да назове длъжностни лица, замесени в корупционна дейност. Месец, след като казах, че ще направим това, ние действително ще оповестим име", каза още Херо Мустафа.

У нас беше изпратена и Джесика Ким, която ще съветва Херо Мустафа по правните въпроси. Посланикът обясни, че двустранните отношения между САЩ и България са поели по нова линия. Двете държави са набелязали три ключови точки за сътрудничество -сигурност и отбрана, икономика и търговия и енергетика и върховенство на закона.

Името на българина, замесен в корупция, ще бъде оповестено не от кой да е, а от държавния секретар на САЩ.

България и САЩ засилиха партньорството си след срещата на Бойко Борисов и Доналд Тръмп във Вашингтон през ноември. След разговора между тях последваха важни промени, включващи оказване на експертна помощ в различни области.

Според бившия ни генерален консул в Дубай Милен Керемедчиев държавният секретар на САЩ ще представи списък с лица, които получават забрана за влизане на тяхна територия. В този списък ще е и въпросният българин, за когото разкри Мустафа. Дипломатът ни обясни, че по всяка вероятно българското правителство и правоохранителните органи са уведомени за лицето. Керемедчиев каза, че Мустафа говори по-скоро за крупен бизнесмен, отколкото за човек от администрацията.

"Според мен в България тече разследване, което още не е обявено за пред публиката", каза още бившият консул.

"Корупцията идва от страна на бизнеса, затова ще се обяви първо името на човека, който извършва тези корупционни действия", добави той.