От днес със заповед на министъра на здравеопазването детските градини и ясли са отворени. Което не значи, че всичките детски заведения в страната ще заработят - съответните общини трябва да вземат решение - от днес до 1 юни, кога ще отворят детските градини и яслите. В същото време заради комплицираната ситуация с коронавируса министърът на образованието и науката Красимир Вълчев апелира към родителите, ако могат, да оставят децата си вкъщи.

Той съобщи, че направеното проучване показва, че 38% от родителите са взели решение да пуснат веднага децата си на детска градина, но други 30% от родителите очакват какъв ще е апелът на държавните институции. Няма да бъде задължително посещението на детска градина и то няма да е обвързано със семейните и детските помощи, обясни образователният министър.

"Епидемията и опасността далеч не са отминали. Най-безопасната и сигурна среда е у дома", отбеляза Вълчев.

Очакванията са групите в детските градини да със средно 10-12 деца, но се очаква в големите градове и в София между 12 и 18 да са децата в групите.

Според министър Ананиев температурата на децата ще се измерва с живачен термометър, а бележка от лекар няма да се изисква. Родителите ще трябва да подпишат декларация за информирано съгласие, че доброволно са пожелали детето има да постъпи в детската градина или ясла и за това, че са запознати с всички мерки, които трябва да се изпълняват.

Дали и как са дезинфекцирани детските площадки, дворните пространства и вътре в сградите, колко родители са се решили да оставят децата си и дали са спокойни... това скоро ще стане ясно.