Детето с двустранна бронхопневмония, настанено в Детското отделение на Великотърновската болница, е постъпило в средноувредено състояние, с двустранна бронхопневмония и висока температура от 39 градуса. Това съобщи на брифинг днес медицинският директор на МОБАЛ "Д-р Стефан Черкезов" д-р Галина Гарева.

Тя уточни, че детето е постъпило вчера към 14.00 часа, но след назначеното лечение състоянието му се е подобрило във вечерните часове. Тя подчерта, че все още остават измененията в белите дробове, които протичат по типичната клинична картина за бронхопневмония, но детето е в стабилно състояние и няма влошаване на симптоматиката му.

През нощта температурата е спаднала, а днес изследванията преди обяд са показали, че е афибрилно, с нормална температура и категорично не се налага кислородна терапия.

Изпълнителният директор на болницата д-р Стефан Филев посочи, че детето не е било ваксинирано от своето раждане, защото майката е антиваксър. Той подчерта, че при децата, които не са имунизирани, бактериалните и вирусни инфекции протичат по-тежко, защото те нямат изградени съпротивителни сили.

Клинико-лабораторните данни на четиригодишното дете говорят по-скоро за бактериална инфекция, а не за вирусна, каза д-р Филев, цитиран от novini.bg. Рентгеновите снимки са изпратени за консултация в Детската гръдна хирургия на "Пирогов", където са най-големите специалисти, лекуващи деца с белодробна патология, уточни той.

Тестът за евентуална зараза от COVID-19 е взет вчера следобед и е изпратен в референтна лаборатория в София, очакват се резултатите днес в късния следобед или утре сутринта, посочи д-р Филев.

Той уточни, че семейството не е дало данни за пътуване в рискови държави и контакти с болни от коронавирус, но тестът е взет заради протокола за пациенти с пневмония.

Педиатричното отделение функционира в нормален режим, детето и майката са изолирани в стая със собствен санитарен възел, която не напускат. Взети са всички мерки за безопасност за лекарите и персонала, които се грижат за тях.

С решение на родителите шест деца от отделението са си тръгнали след публикации, че е възможно в отделението да има настанен пациент с коронавирус, притеснителното е, че техният терапевтичен процес не е завършен и те не са били излекувани до край, посочи д-р Филев. В отделението в момента се лекуват пет деца.

Той подчерта, че лечебното заведение е снабдено с медикаментите, които се прилагат в случай на доказан коронавирус.

4-годишно дете от Търново е със съмнение за COVID-19

Отделението, в което е 4-годишното дете със съмнение за COVID-19, се опразни