Държавата ще раздава специален пакет “бебе”, в който ще има памперси, козметични продукти, кошара, шишета, биберони и стоки от първа необходимост на самотни или бедни майки.

“Вярваме, че това ще бъде един допълнителен демографски стимул”, обясни заместник социалният министър Зорница Русинова.

Моделът е заимстван от Финландия, където от години държавата дава на всяка родилка специален пакет. Той включва дрешки, чаршафи, бебешка козметика, играчки, тоалетни принадлежности, биберони и книжки. Самата картонена кутия, в която са поставени всички подаръци, е с размер, който позволява да бъде използвана като креватче за новородено, ако семейството не може да си позволи такова.

Това предложение за новата услуга ще залегне в оперативната програма “Храни и основно материално подпомагане 2021 - 2027 г”. България ще иска от ЕК двойно увеличение на програмата и се надява да получи около 500 млн. лв. Така подпомогнатите най-бедни у нас ще се увеличат със 100 хил. и ще стигнат 600 хил. души.

Ще продължат да се раздават и пакети с основни продукти на най-бедните. След две години обаче те ще могат да се получават и от хората над 70 г., които живеят под линията на бедност, която тази година е 348 лв. Досега пакети се получаваха само от хората, които са на социално подпомагане.

Ще продължи и услугата топъл обяд, която се ползва от над 50 000 души. Тя включва супа, основно, хляб и десерт. Подпомаганите са хора, които получават месечни социални помощи, с тежки увреждания и невъзможност за самообслужване, лица с доказана липса на доходи и на близки, които да се грижат за тях, семейства и самотно живеещи пенсионери с ниски доходи, които не им позволяват да се издържат сами, обясни Русинова.

Още поне толкова хора чакат за тази услуга.

Нов пакет “Хигиена” пък ще се предлага на възрастните хора и тези, които получават топъл обяд. Той ще включва прах за пране, превързочни материали, почистващи препарати и за лична хигиена.

Точните продукти ще са ясни догодина, защото сега се правят проучвания какви нужди имат хората, обясни Анна Ангелова от Агенцията за социално подпомагане.

Част от общините са предложили безплатна млечна кухня за деца до 3 г. от семейства с ниски доходи. 19% от тях не могат да се хранят всеки ден с пресни плодове и месо.

Държавата ще дава до 1200 лв. на младежи, завършили “Социални дейности”, за да работят в домовете догодина, пише 24 часа. Парите ще се получават 18 месеца и ще бъдат по разширената европейска програма “Работа”. Тя ще бъде за 10 млн. лв. и ще стигне за 500 души, обясни зам. социалният министър Зорница Русинова.

5000 души искат да бъдат настанени в домове за възрастни. 2000 чакат за домове за хора с психични проблеми.