Изминаха два месеца, откакто едно малко момиченце - Софи, беше диагностицирана и започна своята борба срещу коварната болест остра лимфобластна левкемия с ДНК мутация върху 12-21 хромозома. Нейната борбена майка, която не е свикнала да се моли на никого за нищо, многократно трие и пише наново своя апел и... преглъщайки своето его и без срам, реши, че е време да се обърне към хората, за да помогнат на детето й! 

Ето какво написа тя:

"Накратко, през тези два месеца Софи претърпя много усложнения, които настъпиха вследствие на химиотерапията. Черният ѝ дроб получи увреждане, което доведе до асцит (свободна течност в корема), имаше и високо кръвно налягане, което понякога трудно се контролираше. Получи и химично изгаряне на дясната ръчичка, което месец по-късно още се борим да излекуваме. Другите последствия са: трудна подвижност, скованост и постоянни болки от кръста надолу, невъзможност за ходене, сядане, ставане, повдигане и изобщо всякакви движения на крачетата. Прекара и цистит, вследствие на отслабен имунитет, което крие и предпоставка за по-нататъшно усложнение във функцията на бъбреците, а те бяха възпалени малко преди диагностицирането ѝ с рак.

Вследствие на тежката костно-мозъчна аплазия (животозастрашаващо състояние, което настъпва след терапия с някои химиотерапевтици) и факта, че детето няма абсолютно никаква имунна защита, устата ѝ беше ,,осеяна'' с множество афти и получи гъбична инфекция.

Лекуващият лекар на детето предписа медикаменти, добавки и разтвори за предпазване и дезинфекция, за да може нейният организъм да се укрепи и не веднъж да се спаси животът ѝ. Част от тези лекарства имат за цел да облекчат и ужасяващите болки, които детето ежедневно изтърпява в курса на лечение.

Наложи се да се закупуват и скъпоструващи медикаменти от Германия, както и такива, които да възстановяват черния дроб и пораженията върху него. В резултат на всичко, което се случи с тялото и организма на Софи, се наложи да носи памперс-гащи, които са трудни за намиране и успявам само в една аптека да ги поръчвам, заради спецификата на нейното телосложение: висока 20-килограмова девойка, с коремче и атрофирала мускулатура по крачетата.

Понякога е невъзможно да бъде къпана и трябва да закупувам спрейове за тяло и такива, които предпазват от рани от залежаване, защото буквално тя не мърда от леглото...

За съжаление, вече ми е непосилно да заплащам всички медикаменти по грижата за нейното здраве – всичко, което имах спестено се стопи.

След всичко преживяно тя все още има сили за борба и ще се пребори, а аз съм и винаги ще бъда до нея, а дори и да се предаде – аз ще се боря вместо нея! Но въпреки опитите ми да се справя сама, осъзнах че не мога да се преборя с всичко и като самотна майка съм готова да направя и невъзможното, само и само да оздравее!

Никога няма да си простя ако загубя детето си, защото не съм имала финансовата възможност да ѝ закупя необходимото лекарство, за да облекча нейните болки или специалнизираната храна, с която се храни и да си оставя детето гладно, защото нямам 20 лева, за да ѝ закупя Фризобина за деня. Да, за нейното заболяване държавата заплаща необходимите химиотерапевтици, но не покрива нито възстановяването след последствията от вливките, нито необходимите лекарства за спасение от болките, които настъпват от химията.

Моля ви, помогнете на детето ми в борбата с рака!"

Наистина, българи! Да помогнем на Софи да изживее детството си и да се радва на живота! Да помогнем на нейната майка, да види как расте детето й!