Пет са новите случаи на коронавирус в Сливенска област към 1 юли, съобщиха от Областния кризисен щаб.

По данни на РЗИ, новозаболелите са се инфектирали при дифузно разпространение на коронавируса.

Един от пациентите е от Сливен, а останалите четирима – от Нова Загора.

РЗИ взе проби от петимата жители на Сливен, които участваха през юни в религиозен семинар в Перущица. Резултатите на четирима от тях са отрицателни. Положителна проба с PCR-теста е дал един от участниците. Той е приет на лечение в сливенска болница.

267 са диагностицираните с коронавирусни инфекции в Сливенска област от началото на епидемията, изписаните са 178.

За съжаление, битката със заразата изгуби пациент на 74 години с онкологично и сърдечно-съдово заболяване. Областният кризисен щаб изказва съболезнования на семейството и близките.

Починалите от началото на епидемията жители на областта са 21.

В община Сливен има намаление в броя на положителните за Ковид-19 случаи към момента – 23-ма души. От тях 17 са жители на града, като броят на болните в най-гъсто населения квартал е снижен на 6 души.

В община Нова Загора активните случаи към момента са 38. От тях 33 болни са от града, от тях 21 души са жители на най-гъсто населения квартал.

Под домашна карантина към 1 юли са 818 жители на Сливенска област /516 – община Сливен, 214 – община Нова Загора, 49 – община Котел и 39 – община Твърдица/. По данни на ОД на МВР отпаднали от карантина от началото на пандемията са 7 023 лица.

Чакат се резултатите от 19 проби: 6 на лица със симптоми, 6 – медицински персонал, 7 – контролни.

COVID-19 взе още една жертва и в Самоков. Става въпрос за мъж на 72 години със сърдечно и хронично неврологично заболяване.

Първи смъртен случай от COVID-19 в Перник

Той е диагностициран в много напреднала фаза на болестта и починал за по-малко от седмица, след положителния тест.

Така починалите от коронавирус на територията на община Самоков станаха 4.

Седем са лицата, дали положителен резултат за COVID-19 през изминалото денонощие на територията на Община Самоков. През отминалите почивни дни броят на заразените бе двоен – 14 души. Така общия брой диагностицирани от началото на извънредното положение стана 171.

Към момента общият брой на карантинираните лица на територията на община Самоков е 260.