Учените вече предупредиха за потенциална вълна от мозъчно увреждане, свързано с коронавируса, но нови доказателства сочат, че може да доведе до тежки неврологични усложнения като възпаление, психоза и делириум, и че такива увреждания могат да бъдат по-чести, отколкото се смяташе първоначално.

Проучване на изследователи от Университетския колеж в Лондон описва 43 случая на пациенти с COVID-19, които са претърпели временна мозъчна дисфункция, инсулти, увреждане на нервите или са изпитали други сериозни мозъчни ефекти.

"Дали ще видим мащабна епидемия от мозъчни увреждания, свързани с пандемията, може би подобна на епидемията от летаргичен енцефалит през 1920-те и 30-те години на миналия век след грипната пандемия през 1918 г., остава да се види", казва Майкъл Занди от Института по неврология на колежа, изследовател в проучването.

COVID-19 до голяма степен е респираторно заболяване, което засяга белите дробове, но невролозите и лекарите-специалисти по мозъчните увреждания казват, че възникват доказателства за въздействието му върху мозъка.

"Притеснявам се, че вече имаме милиони хора с COVID-19. И ако след една година имаме 10 милиона възстановени хора и тези хора имат когнитивен дефицит... тогава това ще се отрази на тяхната работоспособност и способността им да се занимават с ежедневни дейности", казва Адриан Оуен, невролог от Западния университет в Канада.

В проучването, публикувано в списание "Brain", при девет пациенти, които имат мозъчно възпаление, е диагностицирано рядко състояние, наречено остър дисеминиран енцефаломиелит (ADEM), което се наблюдава по-често при деца и може да бъде предизвикано от вирусни инфекции, пише Труд.

Според Оуен, новите доказателства подчертават необходимостта от големи, подробни проучвания и събиране на данни в световен мащаб, за да се оцени колко често се стига до подобни неврологични и психиатрични усложнения.

Друго важно откритие на изследването е, че сериозни проблеми могат да възникнат дори при хора с леки случаи на вируса. Досега бяха известни само тежки инфекции на COVID-19, които излагат пациентите на риск от неврологични усложнения.