Публикацията на Glas.bg "Поредната глупост в образованието? Учителка за пъкления замисъл на... МОН-ьо" беше прочетена от огромен брой българи и предизвика стотици коментари на наши читатели. Тя повдигна въпроса за нововъведението в националното външно оценяване по български език и литература след 4-и клас, според което текстът за диктовката ще бъде пускан на аудиозапис, вместо да бъде четен от учител, както е в момента. 

От просветното министерство смятат, че получената информация за правописните умения на учениците след промяната в изпита ще е по-надеждна, защото няма да е функция на субективен фактор. В същото време огромна част от учителите мислят, че решението е недобре преценено, недообмислено и несъобразено със спецификата на образованието ни. А родителите... повечето от тях са в потрес.

В поредица от материали ще ви запознаем с гледните точки на всички от тях. Сега ви предлагаме малка извадка от мненията на хората - родители, учители и просто българи, които обаче са достатъчно показателни за всеобщата нагласа към поредната новост в нашенското образование:

Поредната тъпо"умица". Тези МОН-ьовци все едно, че се борят за медала на глупостта...

Баба на четвъртокласник: Е, това беше върхът на глупостта! За да станат по-различни от "предишните" и да си повярват, че с тази велика простотия ще направят нашите деца по-знаещи и по-можещи, само ще ги травмират и със сигурност ще ги отвратят от ученето! Ние сме от поколенията, които нямахме НВО, но пак станахме "ЧОВЕЦИ". Ей, министри, помислете за психическия тормоз, който ще наложите на нашите деца.

Ами май трябва най-напред да учат стенография децата!

Всичко е много просто - връщат оценката за поведение (и най-вече последствията от нея) и оставят учителите да си вършат работата! Все още се срещат такива, които могат.

Учител: Ей заради такива идиотии се пенсионирах, а така ми се работеше с децата! Учителите не могат да се разгърнат спокойно заради измислиците и недоносчетата на този и онзи, дето прави "трудовете" си на наш и децата гръб! Аман от болни амбиции и преписващи висшисти за степени и титли!

Виолета Йорданова: Когато искаш да унищожиш един народ, съсипи образованието му, друго не ти е нужно!

Силвия: С кое да ги учим тези деца, с объркани и пълни с грешки учебници? Или с измислените помагала към учебниците? По мое време тетрадка и учебник плюс добър учител беше достатъчно. Сега раницата на детето ми тежи колкото мен, а съдържанието - неграмотно и ненужно за никой. Повечето родители плащат за допълнителни уроци, за школи. Ми нали е безплатно образованието, но ето го отговора -  това не е образование, а шега с нашите деца. За да минеш изпита, трябва да си платиш дали в школа, или на изпитващия, все тая.

Елка: Следващата стъпка ще е и уроците да се преподават от аудиофайл. Ехаа, колко пари ще спести ББ от заплати на учители.

Родител: Детето ми е в четвърти клас. Честно да Ви кажа, притеснението е голямо. Видях за какво става на въпрос. Пълна простащина е това.Тези, които го измислят, имат ли деца, се питам? Хора, помислете за децата на България.

Велко: Мен така ми изпитваха в Германия, аудиофайл + писмен тест... на немски! Не съм умрял, нито съм имал притеснения! Файлът е записан добре, дикторът не бърза!!! и проблемът е само да има що-годе един читав плеър с колона. Не драматизирайте, а потърсете в мрежата, за да разберете, че във всички училища в Германия, Франция и други страни е така. След това компютър оценява и сборува точките... няма я любимата учителка. Не драматизирайте...

Родител: Този випуск са им опитни зайчета, въвеждат учебници, които не знам от какъв учен са измислени и написани, но са абсурдни и с тази новост направо показаха колко ум имат в главата си.

Ти да да не си член на екипа, сътворил тази тъпотия. Тук не е Германия, а БЪЛГАРИЯ! Ти за народопсихология и за приложението й в основите на методиката на образованието чувал ли си!? Или си от онези национални предатели, които омаскаряват всички български ценности в слугинажа и нихилизма си, т.е. ти си велик европеец?! Такива като теб научиха гордия ви народ на поклони пред скудоумните псевдоевропейци! С две думи: ти не си учител, ти си позор. Бих ти забранил да приближаваш училище и ученици!!!

Иван Апостолов: Преди много години 4-и клас се е смятал за образование. Но дали тези, които вземат тези решения, са го завършили?

Петя Владимирова: Това е безумие. Трябва те първо да минат тези матури и тогава да ги видим. Сигурно половината ще са по-неграмотни и от децата. Казвам го от личен опит. Системата е пълна с такива необразовани и некомпетентни управляващи. Трагедия.

Родител: Подкрепям новия формат на МОН. Децата ще бъдат поставени при равни условия, когато слушат аудиофайл. Така според мен ще бъдат оценени обективно.

Лина: Останах без думи! Нека министърът събере своите подчинени и проведе с тях изпита, като след това обяви резултатите!

Елеонора Костова: Детето ми е в четвърти клас и му предстои НВО по новата методика. Мнението ми е, че е пълна ИДИОТИЯ, дано им дойде акъл в главите на тези от МОН, но надали. Нищо хубаво не са измислили в последните години. Правят учители, деца и родители да се побъркват. УЖАСЪТ е пълен.

ИВАНА: Към господина, който е изпитван в Германия. Господине, защо не коментирате, че училищата не само в Германия, но в цяла Западна Европа са на издръжка на държавата. В България парите следват ученика. Как едно училище с делигиран бюджет може да закупи качествена техника? В този бюджет трябва да има средства за минималните прагове - заплати на учителите, включително и осигуровки, за отопление, ремонти, различни видове консумативи. Сравняваме цените в Западна Европа с тези в България, но никога доходите на хората.

Просто всички учители да бойкотират глупостта и да не го правят. Да направят нормална диктовка и да покажат на МОН-дьовците, че българите не са робите, за които ни мислят. Айде малко обединение вече. СТИГА ТОЛКОВА РОБЩИНА!

Петя Делчева: Уважаеми колеги, приемете моя съвет - не се тормозете с глупости! На всички от учителското съсловие ни е ясно какво се случва от години с образованието.  Дали ще има НВО, или няма да има и в какъв формат ще е, няма никакво значение, защото четвъртокласниците продължават напред. Няма слаби годишни оценки, няма поправителни изпити. Резултатите от НВО за 4-и клас са една ненужна и невярна статистика. Не тревожете себе си, учениците си и родителите им. Приемете новостите с усмивка и помнете, че най-важни са не необмислените решения на МОН, а нашите ученици.

Родител: МОН, хайде се спрете, а! Видно целта Ви, с всички сътворени глупости през последните години, е опростачаване на нацията, ама няма да стане! Подценявате българите! Може да сме малко, но ще се борим децата ни да са грамотни, въпреки Вас! Идете си, няма смисъл от Вас МОН- "експерти"! Не харчете напразно народни пари...

Радева: Ама ние сме си виновни, щото си мълчим. Крайно време е да надигнем глава срещу тези простотии. Кой ги измисля? Хора, които нито един ден нямат опит като учители. Поредната глупост! Мен от сега ме втриса, въпреки че съм втори клас.

Ангел: Имам един въпрос... след като учениците по закон не могат да бъдат оставени да повтарят 1, 2, 3 или 4 клас... то за какъв *** им е външно оценяване... вземете започнете да оставяте децата да повтарят класа, ако не могат да го минат, а не да ги пускате неграмотни в 5 клас... а за министерството на образованието... това министерство или трябва да се подмени изцяло, или да го закрият...

Мария Бояджиева: Напълно съм съгласна с изложеното. Вместо да прилагат по-леки програми и да облекчават деца и учители, за да ходят децата с удоволствие на училище, от МОН се чудят как да ги тормозят психически, а после правят съвещания защо децата са агресивни. То не се издържа вече от некадърниците от МОН.

Косева: Трябва никой да не пусне децата на училище по време на НВО и да видим какво ще стане!????

Учител: Ами колеги до 4-и клас, учете ги! Те могат да "хващат" всичко по мобилните устройства, а не могат диктовка да направят?! Айде моля!