Отново си имаме гостенин, късмет на всички съграждани на Сливен!, написа мъж в социалните мрежи, след като успя да щракне с фотоапарата си красив черен щъркел.

 

Според поверията щъркелът е божествена птица, символ на здраве и дълголетие. Ако например занесете в дома на болен човек фигурка или изображение на тези изящни птици, сами ще се убедите в тяхното скорошно и благотворно влияние. Грациозната птица е и популярен символ на раждането на новия живот, залог за успех в ново начинание. Тя се е превърнала в емблема на особена страстна любов и на любовта към децата. 

Черният щъркел, по подобие на бялата лястовица, е символ на нещо рядко и изключително. Той носи същата символика като белия, но многократно увеличена и донякъде – по-мистична или по-неуловима за обикновените сетива. 

Според народното поверие черният щъркел има магически способности и там, където се засели, носи късмет, здраве и благоденствие на хората. На това се надяват сега и сливенлии, които посрещнаха своя гостенин с възхита и упование. 

 

Дошло ли е време за обновление и възраждане в живота ни? Особено в тези трудни дни на пандемия?