Повторното затваряне на частните школи за обучение и занимания с деца и ученици от 29 октомври със заповед на здравния министър предизвика остра ответна реакция на бизнеса.

Секторът обяви, че ако мярката се реализира, той ще пристъпи към протест, изразяващ се в спиране на плащането на данъци и осигуровки за срока на затварянето.

Школите настояват държавата да ги обезщети с 80% от размера на заплатите на служителите им, а също и 80% от месечните наеми.

Собственици на школи обявиха в отворено писмо до властите, че затягането на мерките ги обрича на фалит, пише Монитор.

Заповед! Всички ученици от горните класове и студенти минават онлайн!

"Цялостното затваряне на държавата през март 2020 г. доведе до ръба на оцеляването голяма част от собствениците на заведения за работа с деца. Държавата не подпомогна по никакъв начин собствениците на школи, занимални, учебни центрове. Въпреки това, всички ние показахме, че сме съвестни граждани на тази държава, плащайки чинно задълженията си – осигуровки, данъци, такси, кредити", твърдят представителите на сектора.

 Те твърдят, че са дискриминирани спрямо общинските учебни заведения, които имат занимални и извънкласни занятия, в които смесват деца от различни паралелки.

"Голяма част от родителите са избрали нас, защото желаят присъствена форма на обучение. Дистанционната форма не е решение в дългосрочен план. Настояваме детските образователни центрове, занимални, школи, да не прекратяват дейността си. В противен случай ще бъдем изправени пред фалит. Колкото и малки да сме, ние плащаме данъци и осигуровки на държавата. Желаем да ни се даде правото да работим", призовават собствениците на школи.

В противен случай веднага ще пристъпят към обявените протестни действия.

Няколко часа след писмото на школите социалният министър Деница Сачева обяви, че ще се мисли нова програма за тях, както и за нощните заведения, която да не изисква самоучастие на работодателите.

"Заетите на трудов договор в сектора на нощните заведения са около 32 000 души и това са и хората, за които ще се търси решение. Още няма данни колко са осигурените в занимални и учебни центрове. Подобен механизъм би могъл да заработи до 2-3 седмици", посочи Сачева.