Голям проблем ще възникне с погребалните агенции, защото близките от починал на коронавирус също са под карантина. Това заяви премиерът Бойко Борисов по време на извънредно заседание на Министерски съвет тази нощ.

„Сега сме направили така, че да държим починалите в камера, за да може като изтече карантинния срок, да ги погребат“, заяви той.

България обявява извънредно положение! Ето ги мерките на правителството!

Министерски съвет ще предложи на Народното събрание да гласува обявяването на извънредно положение. Това беше решено на извънредното заседание на Министерския съвет и Националния оперативен щаб.

„Ако беше само в България, досега да сме подали оставка и да си заминем, но е в целия свят това положение. Затова се надявам всички парламентарни групи да ни обединят и даване възможност на специалистите да си свършат работата, за да може да се ползва при необходимост полиция, армия, жандармерия. Това е извънредното само и съответно каквото е необходимо да се промени в закона, да се промени. Където може училищата да минат на дистанционно образование и там, където няма, да инвестираме, за да не се губи учебен материал“, заръча премиерът.

"Утре предложете в здравна комисия 5000 лева глоба за човек под карантина, който не я спазва", обяви премиерът Борисов на министрите. 

Ще бъде предложено гражданите на определени държави да не могат да влизат у нас, както и от България да не може да се пътува до определени държави. Ще бъде предложено и да бъдат затворени училища и детски градини, университети, нощни клубове, игрални зали. 

Обявиха какво ще се случи с българите зад граница и тези, които искат да пътуват

"Въвели сме мерки, в които не работят мерките за спазване на карантината. Днес ни избягаха 14 души. Самодисциплината я няма, че може някой да зарази други хора. Обявяваме извънредно положение, за да се ограничи този вирус. Дава се възможност на областните управители, кметовете и министрите да направят всичко необходимо", заяви пред министрите премиерът Бойко Борисов. 

Той каза още следното: 

"Всяка минута трябва да се актуализира сайта в кои страни се забранява да се пътува, а министерство на здравеопазването от кои не може да се влиза. Спорът е един – колко твърди да са мерките. Изчисленията на финансовия министър са, че ако така вървим, в кратък срок ще имаме 3 милиарда дефицит", съобщи министър-председателят. 

"Трябва да има огромна мобилизация. Благодаря на всички доктори, лекари и сестри", каза още Борисов.

"17 дни е заразяването. Един човек контактува с около 800 души. А той може и да не знае, че е болен. Смятайте защо е тази прогресия. Паниката е като никога досега", каза още той и допълни:  

"Искаме да се съобразим с правомощията си. Целта на това мероприятие е тази. Спорихме много дали да затворят ресторанти и молове. Считаме, че има много домакини, които не работят или са на работа и там трябва да се нахранят, но нощните клубове трябва да се затворят.

Студентите трябва да се ангажират да разнасят пенсиите, а не да се редят на опашки възрастните.

Сега е моментът да сме солидарни като нация“, заяви в края на извънредното заседание премиерът.

В петък се очаква на заседание на Народното събрание да бъде гласувано предложението на Министерски съвет за обявяване на извънредно положение в страната.